Eşti aici

Regulamentul de selectare a câştigătorilor Topului „Jurnaliştii anului” 2016

11 Octombrie 2016
2328 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Comitetul pentru Libertatea Presei prezintă Regulamentul de desemnare a câștigătorilor Topului „Jurnaliştii anului”, ediția a 22-a.

În acest an, procedura de desemnare a Topului ”Jurnaliştii anului” presupune atât un concurs de materiale jurnalistice, cât şi nominalizări făcute de către Consiliul de administrare al Centrului pentru Jurnalism Independent. Topul va fi format din jurnaliștii care, prin activitatea lor în anul 2016 au contribuit considerabil la afirmarea presei independente, democratice şi profesioniste din Republica Moldova. Numărul de premii acordate poate varia în funcţie de performanţele jurnaliştilor pe parcursul anului 2016.
 

TOP „JURNALIȘTII ANULUI”
 
Categorii:
Jurnalism TV;
Jurnalism Radio;
Jurnalism online;
Jurnalism de investigație;
Fotojurnalism;
Presa scrisă;
Presa locală; 
 
Premii speciale:
 

Debutul anului;
Evoluția anului;
Speranța anului;
Pentru cel mai bun blog;
Pentru cea mai bună campanie media;
Pentru jurnalism inovativ (inovații in media);
Premiu de excelență. 
 
Tehnici şi proceduri de selectare 
În luna octombrie 2016, Centrul pentru Jurnalism Independent va invita candidații să-și depună dosarele la concurs de materiale proprii, realizate şi publicate în perioada ianuarie-noiembrie 2016, încadrate în categoriile menționate mai sus. Jurnaliștii sunt încurajați să atașeze la dosar materiale care se încadrează în genurile jurnalistice precum: interviul, reportajul, știrea, talk-show-ul, analiza, comentariul, feature-ul, documentarul, emisiunea, investigația etc. Dosarele depuse vor fi analizate de către membrii juriilor formate pentru diferite categorii de premiere și de către membrii Consiliului de administrare CJI.  

Nominalizarea 
Membrii Consiliului de administrare CJI vor veni cu nominalizări suplimentare pentru a completa lista candidaților propuși pentru premiere. Fiecare membru CA va nominaliza între 1-3 candidați (minimum 1 şi maximum 3) pentru categoriile Topului „Jurnaliștii anului”, care au acumulat cele mai puține dosare sau nici un dosar.
 
Desemnarea câştigătorilor
Membrii juriilor și membrii CA se vor întruni în câteva ședințe pentru a pune în discuție candidaturile din Topul „Jurnaliștii anului”. Membrii comisiei de jurizare vor acționa în baza experienței proprii, a judecății proprii și a propriei viziuni, bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, și pe bunele practici și experiențe locale și internaționale. Membrii juriului vor evalua candidaţii în baza a 5 criterii de evaluare: profesionalism, respectarea normelor deontologice, prezența în spațiul mediatic și impactul asupra opiniei publice, gradul de risc asumat, precum şi devotamentul faţă de profesie. Pentru fiecare criteriu va fi acordat punctaj separat (de la 0 la 5) şi bazat pe punctajul acumulat va fi întocmit topul final în ordine descrescândă. Numărul de câștigători pentru o categorie nu se limitează la 1; la unele categorii pot fi mai mulți laureați, ţinând cont de prestaţia candidaților.  

Laureații vor fi stabiliți cu majoritatea de voturi a membrilor comisiei de jurizare prin consens. În cazul în care membrii juriului vor deține probe că unii dintre candidații nominalizați nu întrunesc condițiile enunțate, candidaturile vor fi excluse din listă. Iar în cazul în care mai mulți candidați vor acumula punctaj egal, decizia finală privind numărul și numele câștigătorilor va aparține Consiliului de administrare al CJI.
 
Decernarea premiilor
Premiile vor fi înmânate câștigătorilor în luna decembrie 2016, în cadrul Galei anuale a Clubului de Presă. Scopul principal al acestei acțiuni este de a sprijini și încuraja eforturile jurnaliștilor de a face o presă de calitate, aderând la standardele profesionale internaționale.

Pentru informaţii suplimentare, contactați Departamentul Instruire și Comunicare, CJI. Telefon de contact: 022 21 36 52.