Eşti aici

Fenomenul discriminării, readus în vizor de CJI prin intermediul unor producții video, cluburi de presă și materiale jurnalistice

21 Octombrie 2016
2279 de afişări
Discriminarea  poate fi combătută dacă îți cunoști drepturile  - acesta a fost mesajul transmis de mai multe persoane în cadrul  unui proiect, implementat de Centrul pentru   Jurnalism Independent (CJI), care și-a propus să readucă  în centrul atenției   fenomenul discriminării. Printre activitățile derulate se regăsesc  producții video, cluburi de  presă și o serie de materiale  jurnalistice.
 
Documentarul ”Discriminarea se plătește”  oferă cetățenilor informații detaliate despre modul în care pot să-și apere drepturile atunci când sunt sau riscă să fie discriminați. Experți din domeniul drepturilor omului explică fenomenul și vin cu recomandări pentru cetățeni în situațiile în care aceștia se confruntă cu diverse cazuri de discriminare. La baza materialului video stau istoriile de viață ale mai multor persoane discriminate pe criterii de dizabilitate, vârstă, etnie sau sex, care au avut curajul să lupte împotriva acestui fenomen. Protagoniștii povestesc despre experiențele prin care au trecut și transmit un mesaj de încurajare victimelor discriminării, îndemnându-le să semnaleze despre cazurile lor, pentru ca, doar în acest fel pot fi evitate situațiile discriminatorii.
 
Totodată, CJI a realizat și 10 istorii de  succes, inspirate de eroii documentarului, persoane care au reușit să se opună fenomenului de discriminare. Materialele  pot fi urmărite aici.
 
Tinerii jurnaliști de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism au abordat subiectul în cadrul a trei cluburi de discuții despre rolul presei în contracararea fenomenului discriminării, la care i-au invitat pe reprezentanții mai  multor organizații nonguvernamentale din domeniul drepturilor omului.
 
Tot în cadrul proiectului au  fost realizate mai multe materiale (interviuri, analize),  menite să contribuie la diminuarea practicii de perpetuare în presă a stereotipurilor și de stigmatizare a grupurilor minoritare și a categoriilor marginalizate. Materialele pot fi citite aici.
 
Proiectul ”Combaterea discriminării prin promovarea practicilor de succes, implicarea cetățenilor  și responsabilizarea mass-media”  a fost implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul proiectului „Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia, cofinanțat și implementat de PNUD Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului(OHCHR), în cooperare cu Oficiul Avocatului Poporului (Ombudsmanului) și Consiliul pentru Egalitate.