Eşti aici

Cererea în format electronic și Registrul electronic, deși ar putea facilita accesul la informație, sunt greu de acceptat de către unele instituții publice

21 Octombrie 2016
1465 de afişări
Comisia Parlamentară juridică, numiri și imunități a amânat, în ședința sa din 19 octombrie,  votarea raportului pentru proiectul de lege privind accesul la informație, care urma să fie prezentat parlamentarilor pentru votarea în lectura a doua. Membrii comisiei și autorii inițiativei legislative nu au găsit numitor comun în ceea ce privește acceptarea anumitor amendamente, parvenite de la Guvern, comisiile parlamentare, Ministerul Justiției, CNA, după votarea în primă lectură. Discuțiile vor fi reluate într-o altă ședință.
 
Gheorghe Mocanu, deputat neafiliat, unul dintre autorii inițiativei legislative, a comunicat pentru Media Azi care au fost principalele divergențe în ședința de miercuri a comisiei. Prima dintre ele se referă la Cererea în format electronic. În locul acesteia,  „Ministerul Justiției propune armonizarea cu legea cu privire la petiționare (cererea ar urma să aibă semnătura electronică). Argumentul principal ține de necesitatea identificării persoanei care solicită informații și riscul de spam (au fost date exemple când de pe același email vin sute de mesaje)”. Autorii inițiativei legislative nu au acceptat aplicarea acestei formule, de aceea membrii comisiei au insistat să fie căutate alte modalități de identificare a solicitanților (eventual, după modelul altor țări, unde se aplica cu succes cererile în format electronic).
 
O altă prevedere care a trezit discuții în contradictoriu a fost cea privind Registrul electronic. Aici, potrivit deputatului Gheorghe Mocanu, „formula de compromis ar fi ca în același registru să fie identificate separat Petițiile și Cererile de acces la informație, respectiv cu 30 și 15 zile de examinare (în dreptul fiecărui document introdus apare un cod de identificare: petiție, cerere de acces la informație, demers, solicitare de aviz, dispoziție a Parlamentului etc.).
 
La fel, în cadrul ședinței Comisiei Parlamentare juridică, numiri și imunități s-a discutat mult și despre amenzile acordate. La acest capitol, „s-a convenit mărirea amenzii în lei, dar diminuarea în unități contravenționale (conform noului Cod Contravențional, care urmează să fie votat în lectură finală, 1U.C=50 de lei).
 
În opinia deputatului, la următoarea ședință a comisiei ar trebui invitați să participe și reprezentanți ai mass-media, pentru a argumenta necesitatea adoptării prevederilor în cauză. „Aceasta ar ajuta funcționarii să înțeleagă cât de mare este problema”, a concluzionat Gheorghe Mocanu.
 
Autorii proiectului de lege acceptă multitudinea de discuții care au loc pe marginea acestei inițiative legislative, dar consideră că ele nu pot dura la nesfârșit și speră că legea va fi adoptată în termen rezonabil. „Legea privind accesul la informație este importantă, doar că acum parlamentarii și instituțiile statului fac discuții pentru a găsi o modalitate mai bună prin care ar putea fi implementată. Sper ca în această sesiune parlamentară proiectul va fi adoptat în lectura a doua, pentru a face munca unui jurnalist, dar și a cetățenilor, mai eficientă, iar informația de interes public să poată fi obținută fără impedimente. Solicitarea în format electronic ar fi în acest caz cea mai bună soluție de a obține informația rapid și comod”, a menționat pentru Media Azi avocata Tatiana Puiu, unul din autorii proiectului de lege.  

Sursa foto: www.jurnal.md