Eşti aici

Emisiunea Media Azi, ediția 25: Consumatorul de știri față în față cu falsurile din presă

18 Noiembrie 2016
1980 de afişări
Jurnalistul Nicolae Negru, moderatorul ediției de săptămâna curentă a emisiunii Media Azi, și invitata sa, experta media Aneta Gonța, abordează un subiect inspirat de recenta campanie electorală – falsurile din presă și cum ar trebui să reacționeze la ele consumatorul de media.

Din start, Nicolae Negru conturează următoarea situație: să zicem că cetățeanul stă în fața televizorului și ascultă unul din multele falsuri difuzate în campania electorală – acela despre 30 de mii de imigranți sirieni, care ar fi trebuit să vină în RM, în urma unei așa-zise înțelegeri dintre un candidat electoral cu un lider din Occident… Cum ar trebui să reacționeze consumatorul de media în acest caz? Atunci când el se duce la magazin, să cumpere o pâine sau orice alt produs, îl poate examina, pipăi, se poate uita la etichetă. În cazul știrii, însă, cum să se orienteze?

Altfel zis, cum să înfrunte cetățeanul de rând manipularea, dezinformarea, lipsa de echidistanță sau lipsa de deontologie din partea jurnaliștilor? Cum să depisteze falsurile din presă?

Vedeți ce recomandări au în acest sens protagoniștii emisiunii de astăzi.

Emisiunea ”Media  Azi” este realizată săptămânal de Centrul pentru  Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem, în prim-plan, problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din mass-media autohtonă,  dar și să identificăm soluții la ele.  Emisiunea fi vizionată pe portalurile Media Azi și Mediacritica,dar și pe canalul Youtube al CJI.