Eşti aici

Emisiunea Media Azi, ediția 24: Impactul sancțiunilor CCA redus la zero de o legislație permisivă

11 Noiembrie 2016
1865 de afişări
Subiectul discutat în ediția curentă a emisiunii Media Azi se referă la impactul sancțiunilor acordate de Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) radiodifuzorilor care au încălcat legislația în  actuala campanie electorală.

Jurnalistul Dumitru Lazur, pe post de moderator, discută despre aceasta cu invitatul său, vicepreședintele CCA, Nicolae Damaschin.

Așa cum a demonstrat și campania electorală din acest an, posturile tv pe care CCA le-a sancționat cu avertizare publică și amendă maximă de 5400 de lei au continuat să comită aceleași derapaje și după ce au fost penalizate. Cât de funcțional este mecanismul de sancționare al CCA, din moment ce măsurile pe care le ia nu au impactul cuvenit?

Potrivit lui Nicolae Damaschin, de vină ar fi Codul audiovizualului în vigoare, care nu permite sancționarea radiodifuzorilor în funcție de gravitatea încălcărilor pe care le comit. Cu o amendă maximă de 5400 de lei, în condițiile în care 1 minut de publicitate la tv poate să coste și peste 3000 de euro, este greu să te menții în limitele legii, consideră membrul CCA. 

De menționat, că proiectul noului Cod prevede amenzi începând de la 30 de mii de lei până la 150 de mii și ar putea contribui mult mai mult la responsabilizarea radiodifuzorilor, dar examinarea acestuia în lectura a doua este tergiversată de către parlament.

Deocamdată, „avem o lege permisivă, avem radiodifuzori iresponsabil și, din această cauză, au de suferit telespectatorii”, concluzionează protagoniștii emisiunii.