Eşti aici

A apărut ediția din decembrie a Revistei „Mass-Media în Moldova”

10 Ianuarie 2017
2276 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat ediția din decembrie a revistei analitice bianuale „Mass-media în Moldova”. Publicația include rubricile: „Presa și statul”, „Litera legii”, „Presa în alegeri”,  „Lupta cu propaganda”, „Învățământ și cercetare”, „Mass-media regională”, „Managementul mass-media”, „Femeia în mass-media”, „New media”, "Recenzie" etc..

 Articolele sunt semnate de jurnaliști, profesori universitari, experți media și vizează cele mai actuale probleme din domeniul media din țară.

Despre necesitatea adoptării noului Cod al audiovizualului scrie expertul media Ion Bunduchi. Autorul amintește că, numai în perioada 2009 – 2016, actualul cod al audiovizualului a suportat 94 de modificări la 35 din cele 68 de articole ale sale, dovadă că documentul este depășit de timp. Cu toate acestea, votarea în lectura a doua a noului cod este tergiversată de parlament. În concluzie, Ion Bunduchi afirmă că noul Cod al audiovizualului este un fel de test la sinceritatea guvernării.
 
Un articol despre Legea privind accesul la informație, care, în 2016, a împlinit 16 ani de la adoptare, este semnat de jurista Olivia Pîrțac: „Exigențe și aspirații privind accesul la informație”.
 
Despre dimensiunile investigației științifice a jurnalismului autohton scrie jurnalistul și profesorul universitar Constantin Marin. Iar despre fenomenul trolingului și amploarea pe care a luat-o fenomenul în R. Moldova și în lume semnalează cercetătorul media Victor Gotișan.

Experta media Aneta Gonța analizează comportamentul mass-media în campania electorală din 2016 în materialul intitulat „Un război „care pe care”, cu un consumator de media prins la mijloc”. După ce evidențiază principalele abateri de la normele deontologice admise de jurnaliști, autoarea constată: mass-media, per ansamblu, a luat o notă nesatisfăcătoare în campania pentru alegerile prezidențiale.

Alte subiecte abordate în revistă se referă la problemele presei locale, nevoite să se întrețină din proiecte și finanțări externe (autoare Lucia Bacalu-Jardan); modelele de dezvoltare a presei independente, financiar sustenabile (autor Mihai Bologan); imaginea femeii promovată de portalurile autohtone pentru femei (autoare Vlada Ciobanu); jurnalismul în era tehnologiilor moderne (autoare conferențiara Silvia Grossu).

La rubrica „Experiențe” citiți un interviu acordat în exclusivitate de Vitalie Eșanu, cofondatorul proiectului privesc.eu. Iar rubrica „Recenzie” este susținută de Cristina Leva-Mogâldea, care prezintă cartea „Mareea neagră: limba română sub asediu”, de Dumitru Borțun.

Revista „Mass-Media în Moldova” este un proiect al CJI. Ediția din decembrie 2016 a fost sprijinită  de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Publicația apare în format electronic în limbile română, rusă și engleză. Versiunea electronică a ediţiei din decembrie 2016, în limba română, poate fi accesată AICI.