Eşti aici

Premianții anului 2016 în jurnalism: Revista „Contrafort”

09 Ianuarie 2017
769 de afişări
Tradiționala Gală a Clubului de Presă, organizată în acest an pentru a douăzeci şi doua oară, de către Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, i-a întrunit, în aceeași sală, pe cei care au adunat câte un coș de mere de-a lungul activității lor în jurnalism și... pe cei care fac abia primii pași în profesie. Printre ultimii au fost și 13 studenți de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, cărora li s-a încredințat prima misiune importantă: să realizeze interviuri cu câștigătorii Galei. Așadar, înarmați cu dictafoane, blocnotes-uri și aparate de luat vederi, dar, mai ales, cu o curiozitate imensă de a-și cunoaște interlocutorii, aceștia și-au ocupat pozițiile în sală. Pentru a asculta, a observa și a afla de la protagoniștii serii:
  • Ce semnificații a avut pentru ei anul 2016?
  • Ce calități i-au ajutat să obțină acest premiu?
  • Spre ce victorii țintesc în 2017? 
Vitalie Ciobanu: „Crezul „Contrafort”, pe care îl slujim de la primul număr, spune că europenizarea acestui spațiu trebuie făcută prin cultură și educație”

De aproape un deceniu „Premiul de excelență” este un element indispensabil pentru Gala Presei de sfârșit de an, el revenind celor care au lăsat un loc de necontestat în istoria media și cea culturală a Republicii Moldova. La fel s-a întâmplat și în 2016, când acest trofeu a mers către revista de literatură și dialog intelectual „Contrafort”. Lansată în octombrie 1994 de către scriitorii Vasile Gârneț (director) și Vitalie Ciobanu (redactor-șef), publicația și-a propus să promoveze scriitorii din Republica Moldova, să sincronizeze literatura locală cu cea română contemporană și să încurajeze creația artistică în toate formele ei. O altă preocupare majoră a revistei o constituie asanarea morală a societății, cultivarea spiritului critic, afirmarea valorilor și principiilor societății deschise.

Pornind de la aceste deziderate, de-a lungul a 22 de ani, revista „Contrafort” s-a afirmat drept una de prestigiu în peisajul cultural din România și Republica Moldova, devenind un adevărat formator de conștiințe democratice. O face prin rubrici consacrate, prin comentarii de carte, teatru, film, muzică, arte plastice, prin traducerile din literatura universală. O face și prin dialogul cu alte spații culturale din Europa și din Statele Unite. Despre cum a fost anul 2016 pentru redactorii și autorii revistei ne spune Vitalie Ciobanu, redactor-șef „Contrafort”.

  • A fost un an greu și complicat, un an pierdut pentru biografia europeană a Moldovei. O dezamăgire continuă pentru cei care se mai încumetă să rămână aici, să creadă în viitorul acestei comunități. Un an în care Răul s-a extins fără opreliști: „statul captiv” a ajuns aproape de perfecțiune, conformismul, lașitatea, turpitudinea, impostura, trădarea au devenit regula „aburcării” în funcții publice și, mai ales, o cale de acces la resursele statului. Însă, pentru că și chinul nostru trebuie să aibă un farmec (Cineva acolo, Sus, ne iubește și ne privește cu interes ca pe un experiment fascinant), am avut în acest an și intervale de speranță, de optimism, de o solidaritate națională cum nu s-a mai întâmplat de la începutul anilor ’90 ai veacului trecut. Mă gândesc la ascensiunea Maiei Sandu, la toți cei care s-au încumetat să înfrunte mașinăria diabolică a puterii corupte, la diaspora și excepționala ei mobilizare pentru alegerile prezidențiale. Elanul și sacrificiile acestor oameni ne obligă să nu ne pierdem credința și să nu abandonăm. 
  • Nu se cuvine să vorbim noi, redactorii revistei „Contrafort”, despre calitățile noastre. Acestea, dacă sunt, le văd alții. Cred că munca, seriozitatea și un anume devotament ne-au ajutat să imprimăm valoare unui proiect cultural ce durează de aproape 23 de ani. Mă întreb însă - fără să supăr pe nimeni, sper - ce calități i-au ajutat pe organizatorii Galei Presei 2016 să observe și să aprecieze revista „Contrafort” ca instituție, într-un peisaj atât de devastat cum este cel al presei basarabene, după două decenii de existență a „Contrafortului”?... Premiul de Excelență ne onorează pe noi, fondatorii și redactorii acestei reviste, dar și pe toți colaboratorii noștri, scriitori din mai multe generații, cum este și maestrul Vladimir Beșleagă, cel care a elogiat efortul echipei noastre la Gala Premiilor.
  • Pentru noi, în 2017, o reușită ar fi să scoatem revista în ritmul pe care l-am stabilit în ultimii ani - un număr la două luni. Aș adăuga, la aceasta: să avem timp pentru lecturi și inspirație pentru a scrie despre principalele apariții editoriale din literatura română contemporană (o comoară pe care mulți nu o observă); să găzduim pagini de poezie și proză ale autorilor noștri; să dezbatem teme de actualitate culturală; și, nu în cele din urmă, să rămânem conectați la spiritul european, dincolo de orice derapaj autoritarist și mafiotic în Republica Moldova. Europenizarea acestui spațiu trebuie făcută prin cultură și educație - este crezul revistei „Contrafort”, crez pe care îl slujim de la primul număr.
 
Sorina Ștefârță,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism