06 Ianuarie 2017
561 de afişări
Tradiționala Gală a Clubului de Presă, organizată în acest an pentru a douăzeci şi doua oară, de către Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, i-a întrunit, în aceeași sală, pe cei care au adunat câte un coș de mere de-a lungul activității lor în jurnalism și... pe cei care fac abia primii pași în profesie. Printre ultimii au fost și 13 studenți de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, cărora li s-a încredințat prima misiune importantă: să realizeze interviuri cu câștigătorii Galei. Așadar, înarmați cu dictafoane, blocnotes-uri și aparate de luat vederi, dar, mai ales, cu o curiozitate imensă de a-și cunoaște interlocutorii, aceștia și-au ocupat pozițiile în sală. Pentru a asculta, a observa și a afla de la protagoniștii serii:
- Ce semnificații a avut pentru ei anul 2016?
- Ce calități i-au ajutat să obțină acest premiu?
- Spre ce victorii țintesc în 2017?
Galina Vasilieva: „De la 2017 mi-aș dori un soi de victorie comună...”
Galina Vasilieva, reporteră pentru domeniul politic la portalul de limbă rusă Newsmaker.md, face jurnalism online de doar un an. Acest fapt nu a împiedicat-o să câștige, însă, titlul de „Jurnalistul anului 2016” la categoria Jurnalism online. Până a se alătura echipei Newsmaker, ea a scris timp de zece ani la ziare și a făcut și radio... A început să lucreze încă din facultate și spune că pentru ea jurnalismul nu este doar meserie, ci și un stil de viață non-stop, și principalul hobby. „Iar dacă pentru hobby mai ești și plătită, ce poți să îți dorești mai mult?”, adaugă Galina.
- Acest an a devenit unul al noilor începuturi pentru mine, deoarece am migrat definitiv, din domeniul jurnalismului de ziar, spre cel online. În plus, campania electorală a generat o evoluție atât de rapidă a evenimentelor, încât nu am avut timp de respiro. Din păcate, și în 2016, politicienii moldoveni - căci despre ei scriu la Newsmaker - ne-au dat necontenit motive de a-i critica. Astfel că a fost încă un an de șarlatanie politică, de mesaje populiste ale unor oameni corupți și de speranțe nerealizate ale cetățenilor. Recunosc, nici eu nu am nutrit speranțe prea mari într-o schimbare. Iar implicarea constantă în procesele politice mi-a arătat și cât de divizată este societatea noastră. Și tocmai această divizare a fost direcționată foarte iscusit, de către unele forțe, în propriul beneficiu politic.
- Îmi este greu să vorbesc despre calitățile profesionale personale. Probabil că m-au ajutat faptul că nu sunt indiferentă față de munca pe care o fac, dar și dorința de a prezenta cititorului o imagine obiectivă a realității. S-ar părea că nu e chiar atât de mult, dar tocmai modul în care sunt prezentate evenimentele obișnuite ne duce spre ideea că reflectarea obiectivă și, mai ales, o analiză echidistantă sunt mai degrabă un lux, decât o practică obișnuită în zilele noastre... Totodată, cred că un rol important în obținerea Mărului jurnalistic l-au avut și standardele profesionale înalte, pe care ni le stabilește redactorul-șef al Newsmaker.md.
- De la anul 2017 mi-aș dori un soi de victorie comună: a jurnaliștilor care practică jurnalismul adevărat; a activiștilor civici care încearcă să influențeze soluționarea unor probleme importante; a cetățenilor care nu sunt indiferenți față de cele ce se întâmplă în țară și care nu planifică să o părăsească. În ceea ce mă privește, aș dori să lucrez în formate noi și să scriu articole care să producă un efect pozitiv simțitor pentru absolut necesarele schimbări în țara noastră.
Cristina Cornescu, Școala de Studii Avansate în Jurnalism