Eşti aici

European Café: Tinerii din Chișinău au aflat cum să evite riscurile din social media

31 Ianuarie 2017
2399 de afişări
Tineri din Chișinău au participat vineri, 27 ianuarie, la primul eveniment al anului din cadrul European Café. Activitatea fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în incinta iHUB Chișinău, iar tema abordată a fost ”Social media – arma cu două tăișuri”. Într-o atmosferă neformală, participanții la eveniment au aflat despre oportunitățile și riscurile din mediul online de la invitații  Elena Robu, Victor Spînu, Vlada Ciobanu și Eugenia Maxim.
 
Elena Robu le-a vorbit tinerilor despre amploarea cu care se răspândesc falsurile prin intermediul instrumentelor social media cu scopul de a influența opinia publică sau de a distrage atenția de la alte evenimente de interes public.  
 
Vlada Ciobanu s-a referit la experiența de organizare și promovare a inițiativelor civice prin intermediul blogurilor și a instrumentelor social media. În context, Vlada a prezentat ingredientele unei campanii de succes, recomandând unele inițiative cu impact, iar la final a precizat că nu există cauze sociale evidente. Acestea trebuie promovate, la fel ca orice alt produs.
 
Cum luptăm cu trolii? La această întrebare a răspuns Victor Spânu, unul dintre autorii aplicației ”Trolles”, care ne poate salva de invazia trolilor. Întrucât fenomenul capătă amploare și are un impact tot mai mare asupra publicului, Victor a accentuat cât de important este ca internauții să înțeleagă că acesta poate fi combătut cu contribuția fiecăruia dintre noi. Invitatul a precizat că aplicația Trolles, creată în acest scop, are până acum circa 900 de utilizatori, care au raportat peste 1900 de profiluri suspecte și au detectat 570 de profiluri false. Tânărul i-a invitat pe participanți să fie vigilenți, pentru a nu cădea în plasa trolilor.
 
Eugenia Maxim, coordonatoarea programului Educatorilor De la egal la egal, în cadrul Centrului Internațional La Strada, a abordat subiectul siguranței online și riscurile la care sunt expuși copiii și adolescenții. Conținutul dăunător, securitatea informațiilor personale, hărțuirea online pot afecta grav copiii, iar numărul celor expuși la aceste fenomene este în creștere. Eugenia a prezentat un set de instrumente, care pot fi găsite pe site-ul siguronline.md, destinate copiilor, tinerilor, profesorilor, părinților sau oricărei persoane care cunoaște un caz de abuz online asupra unui copil și vrea să-l ajute.  
Elena Nofit, PR Manager, Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii, ne-a împărtășit impresiile despre activitate, ea spune că evenimentul a fost interesant și foarte util, pentru că a oferit informații de actualitate și detalii despre cum filtrăm informația mediatizată pe rețele, cum să facem față riscurilor dar și cum putem dezvolta și promova o inițiativă civică, utilizând instrumentele social media.
 
Tinerii prezenți au adresat întrebări vorbitorilor, și-au expus părerile  și au interacționat între ei. La final, cei mai activi au fost premiați de către organizatori, precum și de partenerii evenimentului, Librăria Bestseller. Printre cei mai activi participanți s-au numărat Elena Nofit, Vladislav Șaran și Iulia Cobzac.
 
European Café este un eveniment organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews.