Astfel, operatorul și șoferul portalului au fost transportați la Inspectoratul de poliție, unde li s-a cerut să dea explicații în scris, în ce bază au efectuat înregistrările video și foto. Ei au refuzat să scrie explicații, fiind eliberați după mai bine de două ore de interogări.
Calificăm aceste acțiuni drept abuzuri din partea organelor de forță și tentative de intimidare a jurnaliștilor. La fel, considerăm drept manifestare de cenzură solicitarea de către poliție a unor explicații de la jurnaliști privind înregistrările video sau foto efectuate la evenimente de interes public.
Reamintim, că Legea presei acordă jurnalistului dreptul de a obține și de a difuza informații; de a face imprimări audiovizuale, de a filma și de a fotografia. Totodată, potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, cenzura este interzisă. Nimeni nu poate împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Împiedicarea intenționată a activității mass-media sau intimidarea pentru critică sunt acțiuni sancționate de Codul penal al R. Moldova (Art. 1801).
Cerem Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova să efectueze o anchetă proprie în cazul reținerii echipei de filmare a portalului de știri Gagauzinfo.md și să sancționeze persoanele care au comis abuzuri față de jurnaliști.
În legătură cu faptul că asemenea cazuri de intimidare a jurnaliștilor au loc tot mai des, solicităm Procuraturii Generale a R. Moldova să se autosesizeze și să întreprindă măsuri de curmare a acestui fenomen, precum și de instruire a colaboratorilor organelor de drept privind respectarea și implementarea legislației media.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul ”Acces-info”
Asociația Telejurnaliștilor Independenți