Eşti aici

Emisiunea „Media Azi”, ediția 36: Despre solidaritatea de breaslă a jurnaliștilor

04 Aprilie 2017
1167 de afişări
Există solidaritate în mediul jurnalistic din R. Moldova? Se întreabă în ediția 36 a emisiunii „Media Azi” moderatorul acesteia, Nicolae Negru, și invitatul său, președintele interimar al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova, Valeriu Saharneanu.

Cei doi protagoniști ai emisiunii discută despre capacitatea jurnaliștilor de a se uni, de a se organiza, de a acționa împreună pentru condițiile lor de muncă, pentru drepturile lor, pentru salariile lor, pentru a apăra libertatea de exprimare și valorile presei libere... La ce concluzii ajung într-un final aflați din emisiune.

Într-o altă ordine de idei, ei încearcă să răspundă la întrebările: De ce, în 2004, de exemplu, jurnaliștii au reușit să se solidarizeze împotriva cenzurii de la Radio Moldova, dar în prezent se situează pe baricade diferite? De ce guvernele proeuropene, care au venit la putere după anul 2009, nu au creat condiții pentru dezvoltarea presei libere? Este oare de imaginat, în condițiile de astăzi, o grevă a jurnaliștilor?

Aflați, de asemenea, în ce condiții activează astăzi Uniunea Jurnaliștilor din Moldova și cu ce probleme se confruntă această organizație, care ar putea uni reprezentanții mass-media în jurul unor idei și valori comune.

--------------
Emisiunea „Media  Azi” este realizată săptămânal de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții la ele. Emisiunea fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, Media Azi și Mediacritica, dar și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea a fost realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei în Chișinău.