Eşti aici

O nouă Zi Mondială a Libertății Presei, cu aceleași probleme „vechi”

03 Mai 2017
2358 de afişări
Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au pichetat miercuri, 3 mai, Parlamentul R. Moldova. Acțiunea a fost inițiată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și a fost prilejuită de Ziua Mondială a Libertății Presei. Scopul participanților a fost să le arate deputaților că, în domeniul mass-media din țara noastră, mai sunt încă multe probleme care necesită soluționare.  

Potrivit directoarei executivă a CJI, Nadine Gogu, printre aceste probleme se numără faptul că în Republica Moldova mai persistă concentrarea mass-media, reporterii nu au acces la informația de interes public și chiar au fost înregistrate cazuri de hărțuire a acestora. Totodată, se impun modificări ale legislației media - în special, adoptarea amendamentelor la Legea privind accesul la informație și a noului Cod al Audiovizualului, care au fost votate doar în primă lectură.

„Prin acțiunea de astăzi am venit să le reamintim parlamentarilor că presa se confruntă cu anumite probleme, despre care noi vorbim de mai mulți ani și care am trebui să fie soluționate odată și odată, astfel încât jurnaliștii să poată activa nestingherit și să avem presă liberă. Pentru că azi, din păcate, avem mai puțină presă independentă. În schimb, avem presă dependentă de finanțele politicienilor sau ale oamenilor de afaceri”, a menționat Nadine Gogu. Aceleași revendicări au fost invocate și de către jurnaliștii prezenți la pichetare. Potrivit lor, în ultimul timp, este tot mai greu să obții o informație de la o instituție de stat, or, scopul meseriei de jurnalist e de a informa cetățenii. Ei au purtat tricouri cu inscripția: „Libertate presei” și au ținut în mâini pancarte cu inscripții: „Cerem protejarea mass-media autohtone”; „Nu cenzurii”; „O presă liberă - o societate liberă!”.

Pentru a afla cât de liberi se simt jurnaliștii în munca lor, Media Azi a discutat cu mai mulți reprezentanți ai presei, care au participat la eveniment. Elena Robu, prezentatoarea emisiunii „Alb-Negru” de la Unimedia, a afirmat că autoritățile rămân la fel de închise pentru colaborare, iar deputații nu vor să înțeleagă că cea mai bună modalitate de a informa cetățenii este de a fi deschis față de presă. „Cei care sunt la guvernare nu sunt receptivi. O spun din propria experiență. Iată, s-a împlinit exact un an de când l-am invitat pe spicherul Andian Candu la emisiune și așa și nu a venit. Îl mai aștept, nu știu, vreo doi-trei ani, cât va fi de așteptat. Dar oamenii nu au acces la informații din partea demnitarilor, care  trebuie să răspundă la anumite întrebări care frământă cetățeanul”, a spus ea.

Reportera Viorica Tătaru de la „Ziarul de Gardă” ne-a mărturisit că, atunci când merge la Parlament, se simte ca într-o „cușcă”: „Deși deputații noștri susțin că noi suntem liberi și că legislația ne asigură această libertate, de câte ori am mers în Parlament și am încercat să obținem anumite răspunsuri, sau nu ni s-a răspuns, sau au fugit de noi...Dovadă că nu avem libertatea despre care se vorbește...”.

Monopolizarea unor instituții de stat pot conduce la dispariția ziarelor și a revistelor. De această părere este Lilia Curchi, redactorul-șef al revistei „Natura”. Potrivit ei, „acum presa scrisă este tot mai „strangulată” din punct de vedere economic. Tot mai greu este de a rezista dificultăților financiare. Și acest lucru se întâmplă pentru că ni se impun zi de zi diferite tarife care ne fac și mai grea existența. Consumatorul de presă scrisă este tot mai puțin în Republica Moldova, nu se promovează nici la nivelul instituțiilor de stat cultura cititului”.

În fața jurnaliștilor a ieșit președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a felicitat participanții la eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei și a accentuat că modificările legislative, necesare pe segmentul mass-media, pot fi făcute doar în urma colaborării dintre reprezentanții presei și Legislativ.

În cadrul Zilelor Libertății Presei vor fi organizate mai multe evenimente pe parcursul lunii mai.