Eşti aici

Club de presă: prevenirea suicidului printre adolescenți și cum ar trebui să abordeze jurnaliștii acest subiect

10 Mai 2017
1901 afişări
Jocul Balena Albastră,  fenomenul suicidului, limitarea tinerilor la Internet  și comportamentul presei în reflectarea acestor probleme sensibile au fost câteva dintre subiectele discutate la Clubul de presă  de luni, 8 mai. Evenimentul a fost organizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”. Clubul de presă i-a avut drept invitați pe directorul Programului European de Instruire în Sănătatea Adolescenților, profesorul Pierre-Andre Michaud, directoarea Centrului Prietenos Tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, specialistul în prevenire la Inspectororatul General de Politie, Daniel Mazepa, și deputatul PL Lilian Carp.

Adolescenții sunt cei mai expuși pericolelor din mediul virtual, unul dintre cele mai grave fiind fenomenul suicidal, au susținut participanții la Clubul de presă. Aceștia au discutat despre măsurile de  prevenire și de combatere a comportamentului depresiv și neadecvat al tinerilor.

În opinia lui Pierre-Andre Michaud, fenomenul suicidului reprezintă un pericol major, care nu poate fi înlăturat prin soluții de moment.  „Tinerii în perioada de adolescență au tentația să se joace cu moartea, ei nu au frică de nimic și cad sub influența acestor jocuri.  Dar mai este un lucru extrem de important, noi, adulții, avem un comportament inadecvat în raport cu adolescenții, îi provocăm la acțiuni extremale, prin interzicerea accesului la Internet. Trebuie să supraveghem activitatea tânărului și să comunicăm despre stările lui sufletești și despre problemele cu care se confruntă”, a precizat Pierre-Andre Michaud, care le-a recomandat tinerilor să nu preia tot ce oferă mediul online, ci să filtreze informația.

De aceeași părere a fost și Galina Leșco. Potrivit ei, adolescenții trebuie supravegheați și încurajați să comunice despre problemele lor. „Ca specialist în acest domeniu, pot remarca că presa de cele mai multe ori prezintă adolescenții într-o manieră negativă, considerând că ei au mereu probleme, că sunt neajutorați. De aici trebuie să pornim, să schimbăm viziunea jurnalistului asupra adolescenților, pentru ca ei să vadă în acești tineri cel mai mare potențial, capabil să schimbe ceva în societate”, a menționat directoarea Centrului Prietenos Tinerilor „Neovita”.

Subiectul a trezit și interesul părinților, în special, al mămicilor,  care au  venit să discute cu specialiștii. Ele au dorit să cunoască metodele de prevenire a suicidului și cum ar trebui să procedeze atunci când observă ceva ciudat în comportamentul copilului.

Prezent la eveniment, Lilian Carp, deputat PL în Parlamentul R. Moldova, s-a referit la  măsurile pe care trebuie să le ia autoritățile: „Când a luat amploare acest joc, noi am creat o comisie care urmează să identifice soluții ce ar îmbunătăți cadrul legal existent pentru prevenirea suicidului”,  a subliniat Lilian Carp.

Pe data de 10 mai, un grup de lucru va elabora Foaia de parcurs intersectorială în vederea eficientizării acțiunilor și cooperării de la diferite nivele și sectoare în prevenirea comportamentelor suicidale printre adolescenți. 

Clubul de presă s-a desfășurat cu suportul  Asociației Sănătate pentru Tineri  prin intermediul proiectului moldo-elvețian ”Generație sănătoasă – extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor”.