Eşti aici

Nu vom mai putea procura ziare în centrul capitalei? Blitz interviu cu vicedirectorul „Moldpresa”, Radu Stamati

11 Mai 2017
2111 afişări
Recent, în cadrul unei mese rotunde organizate de Asociația Presei Independente, în contextul Zilelor Libertății Presei, jurnaliștii de la „Ziarul de Gardă” s-au arătat nemulțumiți că o parte din ziarele distribuite la chioșcurile „Moldpresa” nu au ajuns la cititori. Media Azi l-a contactat pe vicedirectorul companiei, Radu Stamati, pentru a afla din ce motive s-a întâmplat acest lucru. Printre altele, interlocutorul nostru ne-a relatat și despre un regulament discutat de Consiliul Municipal Chișinău, care prevede scoaterea punctelor de difuzare a presei periodice de pe principalele bulevarde și străzi ale capitalei.  

Media Azi: Dle Stamatin,  cum explicați faptul că numărul din 4 mai 2017 al ZdG a fost pus în vânzare cu întârziere?

R.S.: Referitor la ZdG, nu e vorba de o atitudine premeditată din partea noastră. În Chișinău, jumătate de tiraj a fost repartizat la timp, a doua jumătate a doua zi. Dar nu a fost din vina noastră. În ajun, zece gherete au fost scoase din uz. În ultimul timp, sub pretextul că în oraș are loc reparația unor străzi, au început să fie demontate, evacuate punctele de difuzare a presei, fără a se da loc de reamplasare. Acum, pe bulevardul central al Chișinăului nu ai unde să procuri un ziar. Până acum, în partea centrală a orașului Chișinău, de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare, erau difuzate 20% din toată presa scrisă din mun. Chișinăului. Și procesul va continua. Daca e sa operez cu cifre, acestea vorbesc de la sine -  în primul trimestru al anului 2016, Moldpresa a difuzat cu 100 de mii de exemplare de presă periodică mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2015.

Media Azi: Gheretele sunt scoase temporar, în legătură cu lucrările de reparație a drumurilor, sau publicațiile periodice nu vor mai putea fi procurate în centrul capitalei?

R.S.: Problema e că un regulament al Consiliului Municipal Chișinău, aflat acum în fază de proiect, în dezbatere publică, interzice desfășurarea comerțului ambulant stradal (gherete, tonete, rulote, tarabe etc.)  în perimetrul principalelor străzi și zone, cum ar fi, bulevardele Ștefan cel Mare și Sfânt, C. Negruzzi, Iu. Gagarin, D. Cantemir, Dacia, Traian, Decebal, Mircea cel Bătrân, Moscova, Renașterii Naționale; străzile Ismail, Docuceaev, Vasile Lupu, Ciuflea, Alecu Russo, Aleksandr Pușkin, Ion Creangă, Alba-Iulia; Calea Basarabiei, Calea Orheiului, Piața Marii Adunări Naționale, perimetrul mai multor zone istorice, de exemplu, care includ străzile Ismail – Pan Halipa – Vasile Alecsandri – Alexei Mateevici – Aleksandr Pușkin și multe altele.

Iar presa periodică era comercializată în astfel de gherete. Principalul motiv care se invocă este faptul că orașul Chișinău e supraîncărcat cu comerț ambulant și gherete. De fapt, situația nu este nouă. Încă în anul 2004, pe când primar era Serafim Urecheanu, a fost emisă o dispoziție în care se menționa același lucru. Atunci, la moment, ziariștii au făcut o adresare comună față de primarul general. Primăria a înțeles că publicația periodică nu poate fi tratată drept comerț ambulant. Ulterior, în anul 2006, Consiliul municipal a investigat acest subiect, privind supraîncărcarea orașului, și a emis o decizie a consiliului prin care a interzis amplasarea de gherete în centrul Chișinăului, cu excepția punctelor de comercializare a presei periodice. Problema însă a reapărut acum, iar Consiliul Municipal Chișinău a elaborat un nou regulament în acest sens, care urmărește, de fapt, să scoată presa periodică din centrul capitalei.

Media Azi: Afirmați că o parte din gherete au fost deja evacuate. Rezultă că cititorii și vizitatorii capitalei vor fi nevoiți să caute presa periodică la periferia orașului? Ce impact va avea acest fapt asupra cetățenilor, a consumatorilor de media?

R.S.: Situația este gravă. Dacă  regulamentul va fi adoptat în varianta actuală, persoana care va dori să procure un ziar va trebui să meargă undeva la Poșta Veche, într-o curte oarecare, să-l caute special. Dacă tendința aceasta va rămâne și mai departe, înseamnă că noi timp de un an vom pierde jumătate de milion de cititori. Eu vreau să vă întreb: pentru Moldova jumătate de milion de exemplare de ediții periodice este o cifră mare sau mică?! Mie îmi pare că e foarte mare, reieșind din faptul câtă populație avem. Și ce facem cu dreptul constituțional al acestor oameni de a fi informați, de a-și alege sursa de informare și de a avea acces liber la ea?