Eşti aici

La Chișinău se desfășoară Hackathonul de media „Puterea a cincea”: Cum faci bani din Internet

14 Iulie 2017
2124 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews desfășoară cea de-a treia ediție a hackathon-ului – „Puterea a cincea”, cu genericul „Cum faci bani din Internet”. Evenimentul a început vineri, 14 iulie, și va dura până duminică, 16 iulie, la Tekwill.
 
Jurnaliștii vor fi încurajați să-și construiască o nouă relație cu publicul, așa încât consumatorii să devină interesați în finanțarea anumitor produse media și să poată face donații directe cu ajutorul unor aplicații. Organizatorii își propun să încurajeze dezvoltarea unor proiecte și aplicații noi, care ar ajuta presa să câștige bani din conținutul online.
 
În deschiderea evenimentului, moderatorul și cercetătorul media, Victor Gotișan, a prezentat rezultatele primului studiu la tema „Monetizarea în Moldova”. Totodată, echipele care deja s-au înscris cu idei de proiect au avut posibilitatea să le prezinte.
 
La hackathon mai mulți experți invitați - Jakub Gornicki, Outriders, Polonia; Dmytro Tuzhanskyi, Ukraina; Răzvan Băltărețu, VICE România; Vitalie Eșanu, co-fondator Privesc.eu; Tudor Darie, antreprenor IT și media  și alții -  vor face prezentări și master-classuri. În discuție vor fi puse diverse subiecte:  Ce și cum să producem pentru și cu ajutorul audienței; Ce este, cum funcționează și cum este creată metoda de monetizare Native Advertising; Procesul de lucru de la știre la trafic și entertainment; Metoda de Crowdfunding etc.
 
La eveniment s-au înregistrat 22 de echipe, specialiști din diverse domenii: IT, jurnalism, antreprenoriat, comunicare, biblioteconomie, societate civilă etc. Lista participanților este disponibilă aici: http://hackathon3.media-azi.md/links/
 
Juriul va desemna trei echipe câștigătoare, care vor beneficia de granturi a câte 4000$ pentru dezvoltarea proiectelor, precum și de alte premii oferite de partenerii evenimentului.
 
Membrii juriului - Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Dona Școla, co-fondatoarea Generator Hub și Asociației DNT, Dmytro Tuzhanskyi, Jakub Gornicki și Răzvan Băltărețu - vor evalua fiecare proiect, bazându-se pe următoarele criterii: utilitatea, fezabilitatea, originalitatea proiectului, dar și  evoluția echipei în cadrul  hackathonului.
 
Hackathonul „Puterea a cincea”, ediția a treia, este organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din Moldova și Internews.