Eşti aici

Emisiunea „Media Azi”, ediția 47: Site-urile de știri și blogurile - fără reguli de conduită?

07 Iulie 2017
2160 de afişări
Începând cu anul 2011, în spațiul informațional din R. Moldova au apărut zeci de site -uri de știri. Uneori însă autorii acestor proiecte nu precizează cine sunt jurnaliștii care semnează materialele, iar alteori preiau texte fără a preciza sursa primară. Totodată, apar zeci de bloguri folosite exclusiv în scopuri politice. Iar tot mai mulți se întreabă: care este granița între jurnalism și blogging?

Subiectul este abordat în ediția 47 a emisiunii „Media Azi”, moderată de jurnalista Anastasia Nani, la care participă jurnalistul Vitalie Călugăreanu și vicepreședintele organizației de tineret a Partidului Democrat, bloggerul Ion Harghel.

Ce politici editoriale au site-urile de știri? De ce echipele care lucrează la aceste site-uri sunt adesea anonime? Cum poate fi stopată debandada informațională din unele medii online? – Aflați ce răspunsuri au la aceste întrebări invitații emisiunii.

Un alt aspect discutat se referă la regulile de conduită pe care ar trebui să le respecte jurnaliștii și bloggerii ale căror produse apar pe Internet. Vedeți din ce cauză, în condițiile R. Moldova, principiul autoreglementării nu funcționează și ce cred invitații la emisiune despre licențierea activității jurnalistice, ca mecanism de filtrare.

Protagoniștii emisiunii încearcă să dea răspuns și la alte întrebări: De ce in R. Moldova cetățeanul este obligat să privească ceea ce vrea politicianul? Cum se întâmplă că jurnaliștii renunță la principiile sacre ale deontologiei profesionale și sunt ademeniți cu bani de către anumiți politicieni? De ce este dezbinată breasla jurnalistică?  

_____________
Emisiunea „Media  Azi” este realizată săptămânal de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții pentru ele. Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, Media Azi și Mediacritica, și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea este realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.