Eşti aici

O echipă învingătoare la Hackatonul de media „Puterea a cincea” a creat un joc pentru depistarea știrilor false

25 Iulie 2017
1609 afişări
Echipa Caucasus Hack Pack (Georgia, Armenia) (în foto), una din învingătoarele ediției a doua a Hackatonului de media „Puterea a cincea” (2016), a lansat recent jocul „Aventurile lui Literatus”, prin intermediul căruia pot fi depistate știrile false. Pentru început, jocul va fi disponibil în limbile armeană, georgiană și engleză, iar mai târziu va putea fi tradus și adaptat.

„Aventurile lui Literatus” este un joc de educație mediatică adresat liceenilor și adolescenților, prin intermediul căruia aceștia își pot dezvolta capacitățile de căutare, analizare și verificare a informației, descoperind cu ușurință știrile false.
 
Ideea jocului a fost dezvoltată de echipa Caucasus Hack Pack (Georgia și Armenia) după participarea la Hackathon-ul Media "Puterea a cincea" organizat în Moldova în 2016 de Centrul pentru Jurnalism Independent și Deutsche Welle Akademie. În cadrul concursului, membrii echipei își propuneau să dezvolte un joc interactiv care să îi ajute pe elevii din școli să depisteze manipularea și să gândească critic.

Jocul este pus în aplicare de Centrul pentru Inițiative Media (Media Initiatives Center) din Armenia, în cadrul proiectului Media pentru o Societate Civilă Informată, finanțat de USAID și face parte dintr-un proiect de educație mediatică al Centrului, care mai include manuale pentru profesori, instruiri, curriculumuri școlare și universitare, jocuri educative.
 
Precizăm că în octombrie 2016, un alt învingător al ediției a doua a Hackathon-ului de media „Puterea a cincea”, echipa TROLLESS, a lansat un proiect de identificare și izolare a surselor de manipulare de pe rețelele de socializare.