Eşti aici

Participanții la tabăra de vară ”Filtrează informația” vor implementa proiecte de educație media

29 August 2017
2518 afişări
31 de elevi și nouă profesori din zece instituții de învățământ, care au participat, în perioada 20-26 august, la tabăra ”Filtrează informația”, au elaborat și vor desfășura proiecte de promovare a educației media pentru școlile lor. Echipe din 10 școli vor beneficia de granturi mici, în valoare de 300 de dolari SUA, oferite de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Printre experții și trainerii cu care s-au întâlnit participanții la tabără au fost Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, Dumitru Ciorici, co-fondator Agora, Alex Lebedev, fondator #diez, Vlada Ciobanu, bloggeră, Lilia Zaharia, reporteră specială la Asociația Presei Independente. Sesiunile de instruire s-au axat pe tematici, precum: Ce este media și educația media; ce știm despre știre, vlogging, blogging și social media; falsurile în presă, dezinformare și manipulare.

Alte subiecte au fost siguranța online, despre care le-a vorbit  Eugenia Maxim, LaStrada, și depistarea trolilor pe Facebook, la care s-a referit Victor Spânu, co-autorul aplicației Trolles. Invitata specială la tabăra de vară, jurnalista PRO TV, Sorina Obreja, le-a povestit participanților despre jurnalismul din spatele camerei TV. 

Programul taberei a inclus un curs special de două zile destinat profesorilor despre predarea educației media în școală în cadrul orelor de dirigenție. Cursul a fost prezentat de Natalia Grâu care le-a oferit profesorilor un șir de instrumente aplicative, pe care le vor utiliza atât în lucrul cu elevii, cât și cu părinții, ajutându-i să-și dezvolte spiritul critic și să devină consumatori de media conștienți.

În ultima zi a taberei de vară participanții au prezentat proiecte pe care le-au elaborat cu ajutorul expertelor Viorica Zaharia (președința Consiliului de presă) și Diana Răilean (jurnalistă, Radio Europe Liberă). În următoarele două luni, elevii vor desfășura activitățile pe care și le-au propus, iar în noiembrie vor fi invitați la o nouă întâlnire, pentru un schimb de experiență și bune practici.

Participanții la tabăra de vară au aflat lucruri noi și utile despre mass-media, pe care le vor împărtăși și colegilor lor de școală. „Cred că astfel de evenimente ar trebui să fie mai numeroase, pentru a putea să participe mai mulți elevi, deoarece este important să știm ce este mass-media și cum să filtrăm informația”, ne-a spus Maria Rusu, elevă la Liceul din Zahoreni, raionul Orhei. Svetlana Jitariuc, profesoară la Liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol: „Ne bucurăm că cineva se gândește și la educarea publicului care urmărește mass-media, pentru că, mai ales acum, avem mare nevoie de asta, iar informațiile prezentate au fost structurate suficient de accesibil pentru a le putea și noi transmite mai departe.”
 
Tabăra de educație media ”Filtrează Informația” este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei  Suediei la Chișinău.