Eşti aici

Regulamentul de desemnare a câștigătorilor Topului „Jurnaliștii anului”, ediția a 23-a

05 Octombrie 2017
2766 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Comitetul pentru Libertatea Presei (CPL) prezintă Regulamentul de desemnare a câștigătorilor Topului „Jurnaliștii anului”, ediția a 23-a.

În acest an, procedura de desemnare a Topului ”Jurnaliștii anului” include trei etape:
I. Monitorizarea presei de către 10 experți din societatea civilă și mass-media, care vor propune la fiecare categorie, materiale ale jurnaliștilor, în baza criteriilor anunțate de CJI.
II. Un juriu constituit din 10 experți din societatea civilă și mass-media, desemnați de către CJI și CPL, vor evalua materialele nominalizate.
III.  Laureații vor fi aleși de 9 membri ai Consiliului de administrare al CJI și membrii Adunării fondatorilor CJI (care dețin 1 vot) din lista materialelor propuse de evaluatori.

TOP „JURNALIȘTII ANULUI”

I. Categorii

Presa națională și locală
- Editorial (TV, radio, presa scrisa, online)
- Investigaţie (TV, radio, presa scrisa, online)
- Reportaj TV
- Reportaj radio
- Reportaj presa scrisa
- Longread (multimedia) - Fotografie

Premii speciale:
Debutul anului;
Evoluția anului;
Speranța anului;
Cel mai bun blog;
Cea mai bună campanie media;
Jurnalism inovativ (inovații in media);
Premiu de excelență.

II. Nominalizari / Selectarea materialelor/candidaților
Desemnarea câștigătorilor Topului „Jurnaliștii anului” se va efectua în câteva etape:

1. Materialele pentru concurs din presa națională și locală vor fi propuse de un grup din 10 experți din societatea civilă și mass media desemnați de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Comitetul pentru Libertatea Presei (CLP) dar și de Membrii Adunării Fondatorilor CJI.
2. Materiale propuse vor avea un impact semnificativ (au fost vizibile, preluate de alte mass-media, au urmat reacții și autosesizări din partea autorităților etc.)
3. La nominalizare se va ține cont de respectarea criteriilor profesionale ale genului, respectarea normelor deontologice, actualitatea temei, impactul asupra opiniei publice.
4. Experții implicați in procesul de nominalizare vor declara conflictele de interese, vor anunța despre gradele de rudenie și nu vor selecta materiale semnate de rude, colegi de redacție sau prieteni.

III Evaluarea materialelor
1. Un juriu din 10 experți din societatea civilă și mass media, desemnați de către CJI și CPL, vor evalua materialele nominalizate ținând cont de respectarea criteriilor profesionale ale genului, actualitatea temei, profunzimea materialelor, gradul de satisfacere a interesului public, respectarea principiilor etice și deontologice.
2. Experții vor declara conflictele de interese și se vor abține de la evaluare în cazul în care va fi vorba de candidatura unei rude, a unui coleg de redacție sau prieten.

IV. Desemnarea câștigătorilor
1. Laureații vor fi aleși de 9 membri ai Consiliului de administrare al CJI și membrii Adunării fondatorilor CJI (care dețin 1 vot) din lista materialelor propuse de evaluatori, acționând în baza experienței proprii, a judecății proprii și a propriei viziuni, bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

o Laureații vor fi aleși cu majoritatea de voturi ale celor care vor vota.
o În cazul în care se prezintă probe că unele materiale nu întrunesc condițiile enunțate, acestea vor fi excluse din listă.
o În cazul în care mai multe materiale vor acumula punctaj egal, comisia va decide asupra numărului de premii care vor fi oferite.
o Membrii comisiei vor declara conflictele de interese, vor anunța despre gradele de rudenie și se vor abține de la vot în cazul în care va fi supusă votului candidatura unei rude, a unui coleg sau prieten.

2. Premiile speciale vor fi acordate la propunerea membrilor Consiliului de administrare.

V. Decernarea premiilor

Premiile vor fi înmânate în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, al cărei scop este de a sprijini și încuraja eforturile jurnaliștilor de a face o presă de calitate, aderând la standardele profesionale internaționale.

VI. Etapele desfășurării concursului

Selectarea materialelor: mai-octombrie 2017
Evaluarea și desemnarea câștigătorilor: octombrie-noiembrie 2017
Înmânarea premiilor: decembrie 2017