Eşti aici

Agenda CJI pentru luna decembrie

01 Decembrie 2017
1909 afişări
La sfârșit de an, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vine cu multe evenimente interesante pentru jurnaliști și pentru consumatorii de media.

Pe 2-3 decembrie, 15 jurnaliști din rândul instituțiilor media locale și naționale vor participa la o instruire la tema „Prelucrarea datelor și fact-checking”, moderată de experți naționali și internaționali. Jurnaliștii vor avea posibilitatea să cunoască noi metode și instrumente de verificare a datelor în procesul de documentare, precum și să deprindă abilitățile esențiale de utilizare a datelor în procesul de realizare a materialelor jurnalistice. Instruirea face parte din activitățile prevăzute în proiectul MEDIA-M, implementat în parteneriat cu Internews.

În cadrul aceluiași proiect MEDIA-M va fi lansat un master class video la subiectul identificării fotografiilor false în media. Acesta va fi publicat pe canalul Youtube al CJI, iar jurnaliștii, studenții la jurnalism și consumatorii cu ochi ager și interes viu pentru acest subiect vor avea acces la cca 1 oră de curs pre-înregistrat, conținând sfaturi, exemple, sarcini și explicații din partea unei experte a organizației Stop Fake din Ucraina. Ulterior, cei interesați vor avea la dispoziție aproximativ 21 de zile pentru a adresa întrebări și a-și exprima opinia, după care experta va produce un alt material video în care va răspunde la toate întrebările parvenite. 

Pe 14 decembrie, în mod tradițional, CJI vă invită la gala anuală de decernare a premiilor „Jurnaliștii anului 2017” (ediția a 23-a), care va avea loc la Teatrul Național „Eugene Ionesco”. Regulamentul pentru desemnarea câștigătorilor poate fi văzut aici.

În cadrul proiectului „Consolidarea Independenței în mediile de comunicare din Moldova Ucraina și Georgia” vor fi publicate șase pachete regionale intitulate ”Vecinii”, la care au lucrat echipe de jurnaliști din Moldova, Ucraina și Georgia. De asemenea, un nou pachet de materiale multimedia naționale va fi lansat la componenta Moldova Plus. Pe lângă acestea, în cadrul aceluiași proiect, pe parcursul lunii decembrie va fi lansat un website media universal – News Templ – care va avea integrate instrumente automate de promovare online și va putea fi preluat gratuit și folosit de mass media pentru a-și face mai accesibile platformele de informare.

Portalul Mediacritica.md va relua publicarea studiilor de caz în care vor fi demascate tehnicile de manipulare la care recurg unii jurnaliști atunci când relatează despre subiecte de actualitate socio-politică. Vor fi lansate reportaje video despre fenomenul știrilor false, precum și tutoriale video care vor explica într-o manieră simplă cum funcționează Internetul.

Pe portalul Media-Azi.md, vom continua să reflectăm actualitățile din domeniul mass-media, atât în știri, cât și în comentarii și materiale analitice mai ample. Cele mai acute subiecte vor fi dezbătute în cadrul emisiunilor „Media Azi”. Tot în ultima lună a anului va fi lansat și studiul de audiență a mass-media la nivel național.

În materie de politici și legislație media, vom continua să urmărim actualitățile din sfera legislației mass-media și să oferim consultații juridice jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, vom iniția un concurs privind selectarea a doi experți care se vor ocupa de analizarea cadrului legislativ curent din domeniul mass-media, pentru o evaluare de sfârșit de an.

Amatorii fotografiei documentare și fotojurnaliștii mai au posibilitatea până pe 13 decembrie să-și facă timp să viziteze cea mai importantă expoziție la nivel global The World Press Photo 2017, adusă în premieră la Chișinău de CJI cu susținerea Ambasadei Olandei la București. Aceasta va fi deschisă zilnic la Centrul Comercial „Jumbo”, etajul 4.

La Școala de Studii Avansate în Jurnalism continuă unul dintre cele mai interesante, dar și cele mai complicate cursuri – Jurnalism TV. După o scurtă introducere în culisele televiziunii, dar și după însușirea tehnicilor de editare video, studenții vor lucra timp de cinci zile cu Oxana Iuteș. Ghidați de instructoarea cursului, studenții vor realiza reportaje și materiale feature TV. 

Ultimul modul de televiziune, News Room TV, va fi ținut de Andrei Cibotaru. Jurnaliștii în devenire se vor întâlni cu instructorul în cadrul unor ședințe de redacție, vor propune subiecte pentru știri, vor merge la filmări, vor scrie texte și își vor monta propriile reportaje. Iar seara, la ora 16:00, ne vom aduna și vom privi buletinul de știri creat și realizat sută la sută de studenți.

Ultimul curs al primului semestru la care vor participa discipolii este Visual Journalism. Împreună cu instructoarea, Angela Ivanesi, viitorii jurnaliști vor învăța să macheteze o publicație periodică. Cursul vine să-i familiarizeze pe discipolii școlii cu abilităţile și cunoştinţele de bază privind crearea şi amplasarea în pagină a principalelor elemente vizuale, cum ar fi: format, garnitură (font), titlu, imagine, grafice şi text.

Tinerii vor învăța ce este un logo și care sunt principiile de creare ale acestuia. O atenţie deosebită se va acorda design-ului presei online, ca element separat pentru prezentarea grafică a site-urilor de știri.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați website-ul www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru  Jurnalism  Independent și, respectiv, Media Azi și Mediacritica.

Activitățile CJI sunt susținute financiar de către: Internews USA, SIDA, OSCE, Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, și FHI 360/Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).