Reportera Alexandra Batanova este cea care, la Gala Presei 2017, a urcat în scenă pentru a ridica „Mărul de Aur” pe care echipa portalului de limba rusă Newsmaker.md l-a câștigat la categoria Longread multimedia. Este vorba de un proiect special, realizat de jurnalistele Olga Gnatcova și Marina Șupac, și care evocă perioada deportărilor staliniste din Moldova sovietică. Intitulat „Nu se va întoarce nimeni și niciodată - aici vă vor putrezi oasele”, proiectul a prezentat mai multe mărturii și date despre crimele regimului stalinist și cele trei valuri de deportări prin care au trecut zeci de mii de oameni de diferite etnii din Moldova.
Alexandra Batanova ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:
1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?
- Cred că anul 2017 a fost unul dificil din punctul de vedere al evenimentelor. Eu mă axez preponderent pe domeniul justiției și în 2017 au fost suficiente cazuri de rezonanță în instanțele de judecată. Și ele vor continua și în 2018... Pentru jurnalism, de asemenea, a fost un an destul de complicat - și situația se agravează, dovadă fiind și faptul că jurnaliștii continuă să plece din țară. Mulți dintre noi sunt amenințați, așa cum i s-a întâmplat și colegului nostru Vladimir Soloviov, redactorul-șef al portalului Newsmaker.md. El a fost urmărit în mod deschis, intenționat, ca să observe acest lucru, iar organele statului nu au întreprins nimic pentru a-l proteja. Noi nu ne temem însă, noi continuăm să lucrăm și înțelegem că facem ceea ce trebuie să facem.
- Înainte de toate, premiul oferit de colegii de breaslă ne încurajează. El ne amintește că tot ceea ce facem nu este în zadar, că sunt mulți cei care ne susțin și că, împreună, putem schimba ceva. În plus, ne-a arătat că putem lucra ca o echipă unită, dar și că suntem capabili să ne bucurăm de succesele colegilor noștri. Consider că în rândul mass-media independente de la noi există o concurență sănătoasă și suntem gata să ne ajutăm reciproc în orice situație. Premiul este foarte important și deoarece ne-a fost oferit pentru un proiect special - un proiect care a fost prezentat și de alții, dar se pare că noi am reușit să fim mai original și mai convingători, poate. Asta mult contează.
- Tinerilor jurnaliști le sugerez să țină mereu cont de propriile principii, căci jurnalismul fără principii nu mai este jurnalism... De asemenea, să nu uite că jurnalismul trebuie să fie independent, să se bazeze pe onoare, deontologie și etică. Această meserie presupune și o mare responsabilitate, căci cu oamenii lucrăm și în fața oamenilor răspundem pentru cuvântul scris sau cel rostit.
Andrei Cebotari,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism