Eşti aici

CJI lansează un atelier on-line pentru depistarea fotografiilor false

05 Februarie 2018
3534 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează atelierul on-line „Depistarea fotografiilor false și a manipulării vizuale”, în care experta Olga Iurcova, co-fondatoarea proiectului www.StopFake.org, le pune la dispoziție jurnaliștilor o serie de instrumente care permit depistarea imaginilor false și, respectiv, evitarea manipulării vizuale.

Pentru comoditatea utilizatorilor, atelierul on-line este structurat pe 6 părți, în cadrul cărora instructoarea explică algoritmul de verificare a fotografiilor printr-un șir de programe care oferă posibilitatea de a stabili sursa primară a imaginilor, de a analiza gradul de prelucrare a unei imagini, precum și un catalog al instrumentelor de verificare on-line a fotografiilor. De asemenea, Olga Iurcova explică modul în care poate fi demonstrată autenticitatea fotografiilor cu ajutorul instrumentelor de localizare Google (Maps, Earth sau Streetview).

La sfârșitul atelierului, utilizatorii pot trece un test practic pentru a-și testa abilitățile și cunoștințele în materie de depistare a fotografiilor false, urmând linkul din descrierea video-ului.

Atelierul on-line este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener al Internews în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M), finanțat de USAID. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.