Eşti aici

Experții CJI recomandă abrogarea a două legi și revizuirea altora ce reglementează activitatea mass-media autohtonă

06 Aprilie 2018
1518 afişări
Studiul „Evaluarea cadrului juridic de reglementare şi autoreglementare a activităţii mass-media în Republica Moldova”, elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și lansat pe data de 6 aprilie, 2018 la Chișinău, recomandă abrogarea Legii presei și a Legii privind contracararea activității extremiste, precum și revizuirea altor legi, cum ar fi de exemplu: cu privire la libertatea de exprimare, privind protecția datelor cu caracter personal, publicității și cu privire la accesul la informație. Autoarele cercetării, expertele Tatiana Puiu și Olga Guțuțui, aduc argumentele de rigoare în acest sens, bazate pe   rapoarte relevante, date statistice și documente oficiale.

Lucrarea face o evaluare a legislației media din țară, precum și a altor acte ce contribuie la autoreglementarea  domeniului jurnalismului și reprezintă o radiografie a cadrului legal autohton, raportat la standardele și bunele practici europene.
 
Totodată, cele două experte analizează mecanismele menite să asigure și să protejeze activitatea mass-media și transparența în acest domeniu. Documentul indică zonele în care sunt oportune intervenții pentru a ameliora situația în beneficiul jurnalistului, cetățeanului și al  societății în ansamblu. La final, veți găsi și niște recomandări concrete cu privire la unele mecanisme noi, fezabile, care ar ajuta la îmbunătățirea semnificativă a situației din domeniu, inclusiv a presei online.

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova" (MEDIA-M), realizat de CJI și Internews, cu susținerea financiară a USAID.