02 Mai 2018
2202 afişări
Pe lângă activitățile dedicate Zilelor Libertății Presei, în această lună Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) va desfășura un program de instruire în domeniul accesului la informație, jurnaliștii vor avea ocazia să participe la o întâlnire informală cu specialiștii IT, iar studenții Școlii de Studii Avansate de Jurnalism vor prezenta lucrările finale.
- CJI, în colaborare cu alte organizații de media din Republica Moldova, vă invită pe 3 mai 2018 la Marșul Solidarității, care dă startul Zilelor Libertății Presei în Republica Moldova. Marșul Solidarității va începe la Parlament (ora 09:30), după care va continua la Președinție (ora 10:15), Guvern (ora 11:00) și Consiliul Coordonator al Audiovizualului (ora 11:35). La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai breslei jurnalistice și toți cei care susțin și promovează libertatea presei în Republica Moldova. Organizatorii își propun astfel să promoveze spiritul de coeziune în rândul jurnaliștilor.
Organizațiile de media vor lansa în cadrul marșului tradiționalul Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova în perioada 3 mai 2017 - 3 mai 2018. Acesta va conține evoluțiile, dar mai ales involuțiile din domeniul mass-media, și un set de recomandări pentru autorități, care vor putea servi drept ghid pentru îmbunătățirea stării lucrurilor.
Tot în această lună, CJI va lansa înscrierile la ediția a patra a hackathonului „Puterea a cincea”, a cărui tematică este educația media.
Tot în această lună, CJI va lansa înscrierile la ediția a patra a hackathonului „Puterea a cincea”, a cărui tematică este educația media.
- În cadrul proiectului MEDIA-M, vom organiza prima din cele cinci întâlniri informale între jurnaliști și specialiștii IT. Acestea au drept scop stabilirea unui dialog între reprezentanții presei și dezvoltatorii IT pentru a facilita aplicarea inovațiilor în mass-media, iar drept rezultat - a consolida interacțiunea cu consumatorii de media.
- Portalul Media-azi.md vă va pune la curent cu evenimentele care vor avea loc pe parcursul lunii mai în mass-media autohtonă și internațională. Pentru rubrica comentariile de miercuri, Vitalie Călugăreanu va aborda subiectul solidarizării presei. Experta media Aneta Gonța va sta cu ochii pe emisiunea Mesager pentru a vă prezenta o analiză lunară a știrilor difuzate de postul public Moldova 1. Despre situația posturilor locale în condițiile amânării tranziției la televiziunea digitală veți afla mai multe dintr-un interviu pe care îl vom realiza cu Ludmila Topal, directoarea Canalului regional.
- Vă invităm să accesați Mediacritica.md unde vom publica studii de caz în care vor fi explicate cazurile de manipulare și propagandă în presa din spațiul mediatic autohton. Pe același site veți putea urmări știri și tutoriale despre educația digitală, precum și alte subiecte despre jurnalism. Totodată, platforma de educație mediatică va fi actualizată cu noi video-uri.
- Pe 25 mai, Departamentul Politici și Legislație Media va organiza un traning pentru jurnaliști unde aceștia vor fi instruiți pe domeniul accesului la informație. La fel, va avea loc lansarea unei noi rubrici, „Juristul presei”, pe portalul Media-azi.md, unde jurnaliștii și instituțiile media vor putea obține consultații gratuite, să pună întrebări la subiecte juridice și să primească răspunsuri de la specialiștii în domeniu.
- În luna mai, la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism se va ține ultimul curs al acestui an de studii - Jurnalismul comunitar. Studenții vor vizita o localitate din Republica Moldova și vor realiza un ziar despre și pentru locuitorii acesteia, cu ajutorul instructorilor - Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API), și Angela Ivanesi, designer machetatoare. Vor urma Zilele Carierei. Discipolii noștri se vor întâlni cu managerii mai multor instituții media din ţară şi vor discuta cu aceștia despre ofertele de angajare, salarii şi oportunităţi.
- Începând cu 14 mai studenții ȘSAJ vor începe să lucreze individual la realizarea proiectelor finale, care vor fi prezentate public pe 30 mai 2018.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.