Eşti aici

Scriem corect o cerere de acces la informație

08 Iunie 2018
2526 de afişări

Întrebare: Cum se scrie corect o cerere de acces la informație?

Răspuns: Conform alineatului 2, articolul 12 al Legii privind accesul la informație, cererea scrisă va conţine:
a) detalii suficiente şi concludente pentru identificarea informaţiei solicitate (a unei părţi sau unor părţi ale acesteia);
b) modalitatea acceptabilă de primire a informaţiei solicitate;
c) date de identificare ale solicitantului.
 
Pe lângă acestea, vă recomand, de asemenea, să indicați în cerere către cine vă adresați, (numele, prenumele conducătorului instituției posesoare de informația necesară). Și, atenție: nu uitați să puneți data și semnătura pe solicitare.
Sfatul meu e să precizați în text că cererea este formulată în temeiul Legii nr. 982 din 11.05.2000 privind accesul la informație. Astfel, veți preveni interpretarea eronată de către furnizorul de informație a cererii ca fiind petiție.

Solicitările de informație pot fi trimise atât electronic, cât și prin poștă. Este de preferat să optați pentru a doua variantă, expediind cererea prin scrisoare recomandată. În acest fel, veți cunoaște data exactă când a fost recepționată și înregistrată solicitarea, precum și  de când începe să curgă termenul de 15 zile lucrătoare în care trebuie să primiți răspunsul. Totodată, avizul de recepție va putea servi ca probă în cazul în care nu veți primi răspuns la cererea de acces la informație și vă veți adresa fie polițistului de sector pentru a sancționa furnizorul de informație, fie în instanța de judecată.