Eşti aici

Potenţialul telefonului mobil: sfaturi practice pentru jurnaliști

12 Iunie 2018
1601 afişări
Jurnalişti de la câteva instituţii de presă din Republica Moldova au participat vineri, 8 iunie 2018, la o discuţie cu Corneliu Comendant, designer grafic la Urma Ta şi creator al site-ului designtutorials.md, unde au vorbit despre potenţialul telefonului mobil şi modul cum îl pot folosi la maximum.

Întâlnirea a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, fiind prima din seria de discuţii informale dintre jurnalişti şi dezvoltatori IT sau designeri grafici, organizate cu scopul de a facilita interacţiunea dintre reprezentanţii presei şi consumatorii de media, prin intermediul inovaţiilor.

Jurnaliştii au aflat despre o serie de aplicaţii mobile, care le pot facilita activitatea şi oferi posibilitatea de a crea produse media de calitate, care presupun un minim efort, dar care pot avea un impact mare în rândul consumatorilor. Printre aceste aplicaţii se numără Adobe Premier Clip, Snapseed, WavStudio sau Graphic Design Tutorials.

„Toate aceste aplicaţii se află la un clic distanţă. Este necesar doar să le descărcăm pe telefonul mobil şi să începem să le utilizăm. Ele ne oferă o serie de oportunităţi, iar cel mai important - sunt mereu la îndemână şi ne pot salva în momentul în care nu avem acces la calculator. Aplicaţiile ne permit să edităm rapid secvenţe video, fotografii, sunetul, să estompăm imaginea cu ajutorul mijloace tehnice, să decupăm secvenţe sau să le subtitrăm”, a spus Corneliu Comendant, precizând că, astăzi, telefonul mobil dispune practic de aceleaşi posibilităţi tehnice, ca şi calculatorul, diferenţa constând doar în dimensiunea celor două dispozitive.

Anastasia Nani, directoarea adjunctă a CJI, a încurajat jurnaliştii să utilizeze aplicațiile pe care le pot găsi pe telefon, ele fiind utile mai ales reporterilor aflați pe teren. „Telefonul mobil a devenit un instrument indispensabil în activitatea jurnalistică, iar de felul cum vom şti să-l mânuim ar putea depinde şi produsul jurnalistic pe care-l vom crea”, a declarat Anastasia Nani.

Sergiu Niculiţă, jurnalist la postul de televiziune TV8, susţine că discuţia a fost una utilă şi interactivă, iar informaţiile obţinute contribuie la dezvoltarea profesională a jurnaliştilor. „Jurnaliștii folosesc aplicațiile instalate pe telefonul mobil zi de zi în activitatea lor, doar că ele sunt în permanentă schimbare și îmbunătățire. Explicaţiile oferite de trainer au fost cât se poate de clare. A recomandat softuri gratuite, utile şi uşor de utilizat în activitatea jurnaliştilor. Mai mult, exemplele au fost prezentate în regim real, iar cei prezenţi au descărcat aplicațiile chiar în timpul întâlnirii şi au lucrat concomitent cu trainerul. Au fost prezentate sfaturi practice cum să optimizăm activitatea telefonului mobil. Un lucru importat mi se pare disponibilitatea trainerului de a răspunde la întrebări şi a oferi consultaţii în afara acestei discuţii, la telefon sau pe Facebook”, a menţionat Sergiu Niculiţă.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M)”, finanţat de USAID şi implementat de Internews.