Eşti aici

Refuz neîntemeiat la o solicitare de informație. Vezi ce norme legale au ignorat autoritățile

02 Noiembrie 2018
1690 de afişări

Întrebare: Am expediat unei autorități publice, prin posta electronică, o cerere de solicitare de informație și  am primit refuz pe motiv că cererea nu fusese scrisă pe o foaie cu antet și nu avea semnătura mea. Precizez că, în cerere mi-am indicat numele, prenumele, funcția și instituția de presă unde activez. Cât de legal este refuzul autorității?

Răspuns: Refuzul autorității publice de a vă oferi informația solicitată este eronat, deoarece Legea privind accesul la informație  nu prevede că solicitarea trebuie să fie scrisă pe foaie cu antet.
Cererea de acces la informație trebuie să conțină doar detalii suficiente şi concludente pentru identificarea informaţiei solicitate; modalitatea acceptabilă de primire a informaţiei, precum și datele de identificare ale solicitantului. Nicidecum în textul legii nu găsim obligativitatea aplicării antetului pe cerere.

Deși Legea privind accesul la informație stabilește, în articolul 15, că cererile scrise cu privire la accesul la informaţie vor fi înregistrate în conformitate cu legislaţia cu privire la registre şi petiţionare, iar art. 10 din Legea cu privire la petiționare prevede că petițiile trebuie să fie semnate de autor, indicându-se numele, prenumele și domiciliul, obligativitatea aplicării antetului nu se regăsește nici în acest act legislativ.

Prin urmare, motivul refuzului este unul inventat și ar putea fi interpretat ca eschivare de la oferirea informației solicitate.

Vă pot recomanda să vă adresați poliției, în baza articolului 71 al Codului contravențional, cu o  plângere pe numele autorității care v-a încălcat dreptul de acces la informație. Sau, să mergeți în instanța de judecată pentru a obține răspuns la solicitarea de informație.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.