Eşti aici

Expoziția World Press Photo 2018 dezvăluie o serie de provocări ale societății contemporane

07 Decembrie 2018
982 de afişări
Ediția din acest an a celei mai prestigioase expoziții fotografice la nivel mondial World Press Photo a adus la Chișinău o serie de fotografii impresionante, care dezvăluie un șir de probleme și provocări ale lumii contemporane.
 
Premiul I, categoria Mediu, Stories
 
Seria de fotografii Wasteland, a obținut premiul I la categoria Mediu, Stories. Imaginile aparțin fotografului olandez Kadir van Lohuizen și au fost realizate pentru NOOR Images.
 
Istoria fotografiilor: Oamenii produc deșeuri mai mult ca niciodată. Potrivit cercetărilor Băncii Mondiale, populația generează 3,5 milioane de tone de deșeuri solide pe zi, de zece ori mai mult decât acum un secol. Gropile de gunoi și depozitele de deșeuri se umplu, iar Forumul Economic Mondial estimează că până în 2050 va exista atât de mult plastic în oceanele lumii, încât va depăși volumul de pește. Un studiu privind sistemele de administrare a deșeurilor în metropolele lumii investighează cum diverse societăți își gestionează - sau nu - deșeurile.


 
Premiul I, categoria Știri generale, Stories
 

Intitulată „The Battle for Mosul”, seria de fotografii a fost realizată de fotograful irlandez  Ivor Prickett pentru The New York Times. Fotografiile au obținut premiul I la categoria Știri generale, Stories.
 
Istoria fotografiilor: Pe 10 iulie, după luni de luptă, guvernul irakian a declarat Mosulul liber de ISIS, deși conflictele au continuat în anumite zone ale orașului. Mosulul de est a fost recapturat spre finalul lunii ianuarie 2017; în timp ce Mosulul de vest, îndeosebi orașul vechi, cu o infrastructură densă, s-a dovedit mai dificil de capturat. Mii de civili au fost uciși în foc încrucișat; supraviețuitorii au fost lăsați fără resurse suficiente de apă și hrană.

 
Premiul I, categoria Natură, Stories
 
Seria de fotografii „Warriors Who Once Feared Elephants Now Protect Them” a fost realizată de fotograful american Ami Vitale, pentru National Geographic. Fotografiile au obținut premiul I la categoria Natură, Stories.
 
Istoria fotografiilor: Pui de elefanți orfani și abandonați sunt reabilitați și returnați în sălbăticie, la Sanctuarul Reteti Elephant, deținut de comunitatea locală, în nordul Kenyei. Sanctuarul se află pe pământurile ancestrale ale populației Samburu. Orfelinatul de elefanți a fost deschis în 2016 de către localnici, iar bărbații care lucrează acolo sunt sau au fost luptători Samburu. În trecut, localnicii nu erau foarte interesați de salvarea elefanților, care pot fi o amenințare pentru oameni și proprietățile lor, dar acum au început să relaționeze cu animalele în diferite moduri.

 
Expoziția World Press Photo poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până pe 12 decembrie 2018.

Evenimentul este organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.