Eşti aici

CJI și Internews lansează un proiect comun de reportaje multimedia și schimb de materiale care leagă Balcanii și Eurasia

27 Noiembrie 2018
1397 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Internews lansează  proiectul de creare a conținutului multimedia și schimb de materiale regionale „Consolidarea Independenței Media în Europa și Eurasia.” În cadrul acestuia CJI va oferi granturi și sprijin editorial partenerilor media naționali și locali pentru a produce și a face schimb de reportaje multimedia în Moldova și pentru a-și diversifica conținutul site-urilor și a-și implica audiența. Proiectul va susține, de asemenea, producția de reportaje și schimburi regionale, evidențiind evenimente și probleme comune care afectează atât Republica Moldova, cât și alte țări din Balcani și Eurasia.

Scopul proiectului este de a spori accesul cetățenilor la informații veridice despre problemele locale, regionale și internaționale de importanță publică în Balcani și Eurasia. "Din experiența ultimilor ani, putem spune, cu certitudine, că astfel de proiecte sunt foarte necesare în Republica Moldova. Or, în condițiile actuale de pe piață, pentru multe instituții media este aproape imposibil să realizeze conținut de calitate, să se adapteze la ritmul rapid de dezvoltare a internetului, să-și păstreze independența, inclusiv  financiară. Proiectul nu este un panaceu și nu va rezolva din prima toate problemele cu care se confruntă mass-media locale independente, dar credem că, la o primă etapă, acesta le va ajuta să-si consolideze capacitățile, să aplice inovațiile, să stabilească legături cu comunitățile locale și, într-un final, va contribui la creșterea viabilității lor”, este de părere Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

Acest proiect reprezintă o extindere a unui proiect de scară mai redusă - "Consolidarea independenței media în Georgia, Moldova și Ucraina" -, implementat, la fel,  de Internews și Centrul Independent de Jurnalism din Moldova.

Partenerii media naționali din Chișinău vor beneficia de granturi mici pentru cercetare, proiectare și producerea a 10 pachete tematice de conținut în probleme de importanță națională. Reportajele vor fi distribuite partenerilor media locali, care le vor adapta la necesitățile publicului lor. Partenerii media locali vor primi granturi, suport editorial, instruiri și mentorat în domeniul formării abilităților de afaceri.

Proiectul va sprijini, de asemenea, producerea de reportaje regionale și transfrontaliere pe teme importante pentru cetățenii din regiunile Balcani și Eurasia. Producătorii de conținut selectați printr-un proces competitiv vor primi granturi pentru a se deplasa în alte țări ale proiectului și a se documenta asupra unor probleme comune.

În scopul  încurajării produselor jurnalistice de calitate, bazate pe istorii umane de interes public, vor fi organizate două Laboratoare de creație în jurnalism narativ, care vor întruni la Kiev jurnaliști și specialiști IT din țările participante. Aceste acțivități sunt preconizate pentru anii 2019 și 2020 și vor  familiariza jurnaliștii cu cele mai bune practici, tehnici și instrumente pentru crearea de reportaje digitale captivante.

Pentru mai multe informații despre proiect contactați: Rodica Catareu, coordonatoare de proiect (tel. 022 213 652, coordonator@ijc.md), Centrul pentru Jurnalism Independent, str. Șciusev 53, MD - 2012, mun. Chișinău, Republica Moldova.