Eşti aici

Cum să acționați în cazul furtului de identitate pe rețelele de socializare?

08 Februarie 2019
3820 de afişări

Întrebare: Cineva a făcut un cont fals, utilizându-mi numele și fotografia de pe pagina de Facebook pentru a scrie din numele meu comentarii denigratoare la adresa unor persoane. Acest fapt îmi afectează reputația de jurnalist. Unde aș putea să denunț abuzul? Ce riscă făptașul în acest caz?

Răspuns: Folosirea cu rea intenție a numelui și imaginii unei persoane de către alte persoane, cu scop de manipulare înseamnă furt de identitate. În unele țări acesta este calificat drept infracțiune și pedepsit penal. Din păcate, legislația actuală a Republicii Moldova nu conține prevederi care ar viza furtul de identitate.

Există câteva modalități de a depista persoana care vă folosește datele personale. De exemplu, să vă adresați prestatorului de servicii, în cazul dat Facebook, pentru a solicita IP-ul utilizatorului care a creat profilul fals. Ulterior, după ce vi se va comunica informația, vă puteți adresa Centrului Național pentru Protecția Datelor Personale pentru a fi dispusă inițierea unei investigații. Puteți cere, de asemenea, ca Facebook să șteargă profilul fals.

O altă modalitate ar fi să sesizați poliția, făcând trimitere la articolul 96 din Codul Contravențional (Încălcarea dreptului de autor şi a drepturilor conexe), deoarece fapta de copiere și distribuire neautorizata a fotografiei unei persoane este o încălcare a dreptului de autor. La fel, puteți solicita poliției să stabilească identitatea persoanei care a creat contul fals. Vă sugerez să vă adresați la Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații.

După ce va fi identificat făptuitorul, aveți dreptul să depuneți și o acțiune în ordine civila, la instanța de judecată, pentru recuperarea prejudiciului moral cauzat prin:

  • reproducerea neautorizată a fotografiei;
  • defăimare, lezarea onoarei și reputației profesionale.

În cazul dat, persoana riscă sancțiune contravențională, compensarea bănească a prejudiciului moral cauzat stabilit printr-o eventuala hotărâre judecătorească.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.