Eşti aici

Termeni de Referință: Granturi pentru producerea materialelor multimedia transfrontaliere „Vecinii” în cadrul proiectului „Consolidarea Independenței Media în Europa și Eurasia”

19 Martie 2019
3041 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Internews, derulează proiectul „Consolidarea Independenței Media în Europa și Eurasia” în cadrul caruia sprijină producția materialelor transfrontaliere, intitulate "Vecinii". Prin intermediul materialelor regionale "Vecinii" publicul va afla cum se descurcă țările vecine cu provocări similare.

Suntem în căutarea partenerilor media din Europa de Est, Balcani și Caucaz care să lucreze la materiale pentru aceste pachete.

1. Ce căutăm?

Căutăm parteneri care să producă pachete care vor conține cel puțin două materiale. Acestea trebuie să combine mai multe formate de conținut (video, fotografii, infografice, hărți interactive, jocuri, quiz-uri, și alte instrumente similare). Exemplele de materiale pot include documentare, reportaje video sau interviuri care să reflecte perspective din cel puțin două țări implicate în proiect: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo, Moldova, Ucraina, Armenia și Georgia.
 
Fiecare pachet va aborda un singur subiect de interes public (ex: politic, alegeri, economic, afaceri, mediul înconjurător, educație, corupție, integrare europeană și relații internaționale, migrație, minorități, inclusiv persoane cu dizabilități, sănătate, protecție socială, agricultură și conflicte). Partenerii pot propune propriile subiecte pe care ar vrea să le abordeze.
 
Toate materialele vor fi distribuite de autori și de către rețeaua de instituții media participante, dacă sunt interesate.
 
Cei interesați pot depune dosarele pentru următoarele formate:
 
1) Materiale transfrontaliere originale (cu sau fără deplasare) 
O instituție media/autor va propune producerea materialelor pe același subiect în două sau trei țări. Dezvoltarea subiectelor în aceste țări poate fi abordată într-un singur material sau fiecare material se poate axa pe o singură țară. Aceste materiale vor fi produse fie cu ajutorul investigațiilor de la fața locului, efectuate de colaboratori, fie de jurnaliști freelanceri sau de o echipă de reporteri ai instituției media/autor care se va deplasa în una sau două țări pentru a produce materialele.   
 
Echipele vor primi granturi în valoare de la 4000 până la 7000 USD.
 
2) Materiale transfrontaliere de colaborare (granturi combinate) 
Două instituții media/autori din două țări vor primi granturi a câte 3000 USD fiecare pentru a produce materiale pe un subiect comun în țările respective. Fiecare partener va documenta subiectul în țara sa. Candidații vor trebui să demonstreze în dosarele depuse că au partener în altă țară cu care pot colabora sau vor putea solicita ajutor de la Internews și partenerii acesteia pentru a-i conecta cu potențiali parteneri.
 
3) Materiale transfrontaliere adaptate după materiale originale (DOAR pentru partenerii actuali și precedenți ai proiectului)  
Format disponibil doar partenerilor actuali și ai edițiilor precedente ale programului Moldova Plus. Aceste instituții pot propune adaptarea/ îmbunătățirea pachetelor naționale în care abordează subiecte regionale relevante și de interes public pentru audiența din țările-țintă (ex: implementarea reformelor, grupuri sociale vulnerabile, corupție și altele de interes pentru autori). Instituțiile media pot propune remodelarea materialelor pentru o audiență multinațională și completarea acestora cu conținut nou. Producția poate implica călătorii de documentare și investigarea subiectelor la fața locului în alte țări.
 
Pentru astfel de proiecte se oferă până la 4000 USD.
 
Fiecare pachet (set de materiale) va fi prezentat în următoarele versiuni:

  • o versiune "gata de lansare" (include toate materialele complete, video subtitrate, într-un format și o calitate adecvată pentru publicare);
  • o versiune bruta/editabilă (include scenarii pentru materialele video și videografice, video fără titluri/subtitrări, infografice și alte materiale în formate editabile).
2. Cine poate participa la concurs 
Acest concurs este destinat organizațiilor media și caselor de producție; cu toate acestea, Internews va accepta și va lua în considerare și cererile din partea unor profesioniști independenți calificați, care pot demonstra capacitatea de a furniza produsele solicitate în proiect.
 
Candidații pot prezenta câte un dosar pentru fiecare categorie (după caz). Partenerii actuali și ai edițiilor precedente ale programului Moldova Plus pot participa și la al 3-lea format - Materiale transfrontaliere adaptate.
Participanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
  • Să dispună de cel puțin trei ani de experiență în domeniul producției de conținut media;
  • Să demonstreze abilități de producere a materialor jurnalistice  care includ mai multe formate de conținut; candidații trebuie să prezinte exemple publicate (video, reportaje foto, infografice, hărți interactive, imagini, articole, quiz-uri, etc.).
  • Experiența de lucru în alte țări sau cu parteneri străini reprezintă un avantaj;
  • Să dea dovadă de flexibilitate și abilitate de lucru sub presiunea termenelor-limită.
3. Depunerea dosarelor
Dosarele trebuie completate în limba română sau rusă și depuse până pe data de 19 aprilie 2019, ora 18.00. Persoană de contact: Rodica Catareu, coordonatoare de proiect, tel. 022 213 652, e-mail: coordonator@ijc.md.

4. Bugetul
Suma totală pentru granturi, la cele trei categorii, constituie 28 000 USD. Suma granturilor individuale va fi decisă de juriu. Exemple de cheltuieli care pot fi acoperite din acest grant includ: cheltuielile de producție, salarii, transport pentru echipele de jurnaliști și alte costuri relevante.
 
5. Ce alt tip de suport pot aștepta candidații?
Echipa editorială Internews regional va oferi beneficiarilor sprijin în procesul de producție și editare. Echipele selectate vor putea beneficia de ajutor suplimentar (instruire video, suport din partea redactorului național) în funcție de necesitate, online sau la fața locului.
 
6. Așteptări de la participanții la proiect
Autorii selectați vor produce pachetele „Vecinii”, ghidându-se de termenele-limită și conceptele de producție stabilite în parteneriat cu organizatorii și producătorii proiectului.
Partenerii urmează să:

  • Finalizeze conceptul de producție pentru a fi aprobat de producătorii proiectului;
  • Trimită echipele de creație (parte a grupurilor de autori selectați) în deplasări în țările de interes pentru a lucra la subiectele lor (după caz);
  • Lucreze cu producătorii/ mentorii locali și regionali ai proiectului „Vecinii”;
  • Producă materiale (video, text, infografice și alte componente ale pachetelor multimedia), urmând termenii limită, conceptele de producție și regulile de branding ale proiectului;
  • Prezinte materialele producătorului regional.
Internews își asumă dreptul de a publica și traduce pachetele multimedia „Vecinii” și de a le pune la dispoziția instituțiilor media din țările participante la proiect pentru difuzare.
 
7. Termenele de executare
Autorii selectați vor avea la dispoziție trei luni pentru a pregăti materialele. Ordinea producerii materialelor și termenele-limită vor fi stabilite în parteneriat cu organizatorii, după anunțarea câștigătorilor. Materialele transfrontaliere vor fi produse în perioada mai 2019 - iunie 2020.

8. Procesul de selectare
Dosarele vor fi evaluate în două etape:

1) Participanții vor depune formularul de participare cu scurte descrieri ale materialelor și explicații referitor la formatul ales, bugetul anticipat, parteneri și alte detalii. Dosarele în limba română vor fi preselectate de un juriu local. 

2) Comisia de selecție a Internews va analiza dosarele selectate în prima etapă și îi va invita pe autorii acestora să depună un dosar detaliat despre proiectul propus, subiectul, bugetul și asistența necesară din resursele proiectului. Aceste dosare vor fi depuse în limba engleză. 
Criteriile de evaluare a dosarelor: calitatea ofertei tehnice, care va include toate elementele obligatorii din formularul de înscriere la concurs (90%); calitatea ofertei financiare (10%).
 
Întrebări și răspunsuri
 
Q. Suntem obligați să folosim genericul „Vecinii”?
A. Nu, nu este obligatoriu să publicați materialele cu logo-ul și marca „Vecinii”.

Q. Vom avea libertate editorială în producerea materialelor?
A. Da, instituțiile media selectate vor produce materiale pe subiecte relevante publicului lor țintă. Echipa proiectului va oferi, în caz de necesitate, asistență tehnică și editorială.

 Q. Cum vor fi publicate materialele?
A. În cazul instituțiilor media, materialele vor fi publicate pe propriile platforme. În cazul caselor de producție sau a freelancerilor, aceștia pot colabora cu instituții media care le vor publica conținutul.
 
Q. De ce este necesară versiunea bruta/editabilă a materialelor?
A. Conținutul, atât în versiunea editabilă, cât și cea gata de publicare, va fi pus la dispoziție tuturor partenerilor proiectului. Aceștia pot publica versiunea redactată sau pot folosi elementele originale, needitate, pe care le vor integra în propriile materiale. Materialele needitate vor permite tuturor partenerilor să aibă acces la conținutul unic, pentru a-și consolida propriile materiale.  
 
Q. Poate o instituție media/un autor să depună mai multe dosare?
A. Da, o instituție media/un autor poate depune până la 3 dosare, câte unul pentru fiecare dintre formatele prezentate în termenii de referință (dupa caz).
 
Q. Cum vor fi informate instituțiile, dacă au trecut sau nu în a doua etapă de selecție?
A. Internews și partenerii săi vor lua legătura cu semifinaliștii și de asemenea cu instituțiile care nu au trecut de prima etapă.
 
Q. Instituțiile media vor beneficia de sprijin de la Internews și partenerii săi pentru a identifica și contacta parteneri din alte țări pentru a doua categorie de proiecte?
A. Internews și partenerii săi vor acorda asistență în identificarea partenerilor media din alte țări.
 
Q. Ce asistență va putea oferi Internews și partenerii săi pentru echipele participante în procesul de producție?
A. Internews și partenerii săi nu vor putea ajuta echipele din punct de vedere logistic, însă vor oferi sfaturi editoriale și asistență, în caz de necesitate.