Eşti aici

Cum procedăm când cineva ne solicită să eliminam dintr-un text publicat numele unei persoane, care coincide cu numele său?

29 Martie 2019
1350 de afişări

Întrebare: Prin posta electronică ni s-a adresat un cititor, care ne solicită să eliminăm din textele publicate pe site-ul nostru numele unei persoane, pe motiv că ar fi identic cu numele său. Întrucât acea persoană apare în context negativ – într-un caz răsunător de omor din anul 2016 – cititorul respectiv consideră că această coincidență de nume îi aduce prejudicii personale și profesionale. Cum să procedăm în acest caz?
 
Răspuns: Dacă în timpul scrierii materialului v-ați bazat pe informațiile răspândite de organul urmăririi penale, de instanța de judecată, de către participanții la proces, inclusiv martorii, atunci redacția este absolvită de orice tip de răspundere și nu poate fi vorba de lezarea onoarei și demnității. Așa prevede art. 28 alin. (1) lit. c) din Legea cu privire la libertatea de exprimare.
 
Din câte îmi dau seama, nu dețineți vreo dovadă că cititorul care v-a trimis mesajul nu este chiar individul implicat în cazul de omor, despre care ați scris. Astfel, vă recomand să îi comunicați solicitantului să se adreseze în instanța de judecată, care va stabili în ce măsură coincidența de nume îi lezează onoarea și demnitatea prin materialele publicate de redacție. Dacă instanța va emite o hotărâre definitivă și irevocabilă privind iradierea numelui acestuia din materialele redacției, atunci veți fi obligați să vă conformați.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.