Eşti aici

Cum îți poți păstra locul de muncă în cazul în care obții o bursă de stagiu în străinătate?

26 Aprilie 2019
1346 de afişări
Întrebare: Sunt angajat în cadrul unei redacții și am obținut o bursă de stagiu în SUA pentru o perioadă de un an. Aș vrea să știu, dacă legea îmi permite să-mi păstrez locul de muncă în Moldova în această perioadă.

Răspuns: Da, legea prevede o asemenea posibilitate. Pentru aceasta va recomand să încheiați cu angajatorul dumneavoastră un acord în formă scrisă privind suspendarea contractului individual de muncă pe durata stagiului în străinătate.

Codul Muncii stipulează, în art. 77, lit. b) că, „urmare a unui curs de formare profesională sau de stagiere cu scoaterea din activitate pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice” suspendarea contractului individual de muncă se face prin acordul părților, exprimat în formă scrisă. În perioada în care veți lipsi de la muncă, angajatorul poate angaja o altă persoană în locul dumneavoastră, pe o perioadă determinată.

După câte observați, legea prevede ca ambele părți să fie de acord cu suspendarea contractului individual. Dacă însă din anumite motive (situația din colectiv, etc.) șeful nu-și dă acordul pentru plecarea dumneavoastră pe durata unui an, va trebui să decideți de unul singur – fie rămâneți la serviciu, fie întrerupeți contractul de muncă și alegeți bursa de stagiu în străinătate.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.