Eşti aici

Expert media din Rusia: Marea provocare pentru jurnaliști - să spună multe în cuvinte puține

25 Aprilie 2019
899 de afişări
„Deși totul este într-o permanentă schimbare, esența jurnalismului rămâne a fi conținutul editorial de calitate, care va fi întotdeauna primordial. În același timp, jurnalismul actual are nevoie de noi formate și instrumente pentru a menține atenția cititorilor, pentru care se dă o luptă acerbă”, a afirmat expertul media din Rusia, Evgheni Gladin, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, pe 24 aprilie 2019.
 
Discuțiile au vizat mai multe subiecte, cum ar fi crearea conținutului de calitate, platformele de distribuire a acestuia, planificarea activității redacționale astfel, încât materialul editorial să aibă un impact cât mai mare asupra cititorului.
 
Potrivit expertului, cea mai mare provocare pentru jurnaliști este să redea esența evenimentelor despre care scriu. „Este interesant să observi cum, treptat, jurnaliștii își schimbă percepția și învață să spună într-o frază scurtă ceea ce până acum spuneau în mai multe cuvinte. În prezent, competiția pentru atenția cititorului este foarte mare. Ai la dispoziție maximum cinci secunde pentru a-l face atent la ceea ce dorești să-i comunici. Dacă nu ai reușit, este evident că trebuie să schimbi ceva în politica redacțională”, consideră Evgheni Gladin.
 
În opinia sa, scriind un articol, jurnalistul trebuie să se gândească din start la formatul acestuia și la modul în care va fi distribuit. „Formatul și platformele de distribuție sunt foarte importante pentru a avea impactul scontat asupra cititorului. De asemenea, fiecare redacție trebuie să-și stabilească foarte clar obiectivele, să-și facă planuri de durată scurtă, medie și de perspectivă, urmărind realizarea lor. Asta pentru că, astăzi, a face jurnalism nu înseamnă doar să scrii. Jurnalismul de calitate presupune și un management de calitate”, este de părere expertul.
 
Evgheni Gladin este jurnalist, fotograf și editor cu experiență. Din 2014 activează în calitate de consultant media la Internews, oferind consultanță mai multor instituții de presă din țările Parteneriatului Estic, inclusiv din Republica Moldova.

Evenimentul este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews in Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.