Eşti aici

Cum se poate proteja un jurnalist, dacă este intimidat?

10 Mai 2019
1400 de afişări
Întrebare:  Investighez un caz de corupție în care este vizat un funcționar public de nivel local și, în ultimul timp, am primit câteva apeluri în care persoane anonime m-au „rugat” insistent să mă dezic de material „pentru binele meu și al familiei mele”. Calific aceste apeluri drept presiuni și amenințări și aș vrea să știu în ce instanțe mă pot adresa pentru a mă proteja ca jurnalist?

Răspuns: Prin Legea presei (art. 20) al.3 statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile.

În situația descrisă de dumneavoastră vă recomand să depuneți o plângere la Poliție, în care să relatați despre cele întâmplate. Ca jurnalist, sunteți protejat de  Codul penal, care, în articolul 180 prim stabilește că intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică se pedepsește cu amendă în mărime de la 500 la 650 unităţi convenţionale cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de până la 2 ani.

Dacă aceleaşi acţiuni au fost săvârşite cu folosirea situaţiei de serviciu, amenda va constitui între 650 și 850 unităţi convenţionale cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de până la 4 ani.
   
Iar dacă sunteți intimidat cu aplicarea violenței, cu sustragerea sau deteriorarea materialelor sau echipamentului jurnalistului în scopul împiedicării activităţii jurnalistice, făptuitorul riscă o amendă în mărime de la 750 până la 1350 unităţi convenţionale cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de până la 5 ani.

Dacă ați primit amenințări cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii sau chiar cu omor, în cerere vă recomand să faceți trimitere și la art. 155 din Codul penal.

La cerere ar fi bine să anexați probe, dacă dispuneți de ele, care pot  fi înregistrări audio, video, poze, mesaje, etc. Dacă există și martori, e bine să indicați și numele lor. În cazul în care nu puteți demonstra aceste apeluri, sarcina probațiunii este de competența organelor de urmărire penală.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.