Eşti aici

Este necesar să deții patentă, dacă ai încheiat contract de autor?

17 Mai 2019
1832 de afişări
Întrebare: Toți angajații redacției noastre au încheiat două tipuri de contracte - individual de munca (CIM) și cu drept de autor. În baza CIM primim salariul prestabilit, iar pe contract de autor - suntem remunerați în funcție de volumul livrat de conținut (articole, fotografii). Recent, am auzit că, dacă ai contract cu drept de autor, este necesar să deții patentă. Puteți să ne oferiți mai multă informație la acest subiect?
 
Răspuns: În art. 8  din Legea cu privire la drepturile de autor sunt indicate creațiile sau alte obiecte care nu sunt protejate de dreptul de autor. Vă atrag atenția la conținutul literei d), care spune că „noutățile zilei și diverse fapte ce reprezintă o simplă informație” nu sunt protejate prin drept de autor. Prin urmare, dacă scrieți știri, articole, alte texte, acesta nu sunt protejate de dreptul de autor și nu aveți nevoie nici de patentă. De aceea, vă recomand să revedeți obiectul contractelor de autor în conformitate cu prevederile legale.
 
Iar în ceea ce privește patenta pentru contractele de drept de autor, aici deja trebuie să analizăm obiectul fiecărui contract în parte. Patenta este un certificat de stat nominativ, ce atestă dreptul de a desfăşura genul de activitate de întreprinzător indicat în ea în decursul unei anumite perioade de timp. Legea spune că, dacă contractul este încheiat pentru crearea unei opere literare, unui studiu, raport, etc, nu este nevoie de patentă. În cazul prestării serviciilor video, sau de fotografiere, atunci patenta este necesară.
 
Mai multe detalii găsiți în Anexa la Legea cu privirea la patenta de întreprinzător, care enumeră genurile de activități pe bază de patentă.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.