Eşti aici

Raport de monitorizare al CJI: Reflectarea minorităților și diversității în mass-media

16 August 2019
1453 de afişări
Mass-media din Republica Moldova nu oferă suficientă atenție subiectelor privind minoritățile și diversitatea. De regulă, subiectele care au tangență cu tematica respectivă sunt tratate în știri, fără a le prezenta în profunzime, detaliat și multilateral, astfel încât reprezentanții majorității să se informeze și să cunoască mai bine grupurile minoritare, este una dintre concluziile raportului de monitorizare „Reflectarea minorităților și diversității în mass-media”, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
 
Scopul monitorizării, desfășurate în perioada 7 mai – 7 iunie 2019, a fost de a determina modul în care mass-media din Republica Moldova reflectă subiectele privind minoritățile etnice și alte grupuri vulnerabile la discurs instigator la ură prin evaluarea conținutului mediatic și a comentariilor plasate sub materiale de către utilizatorii portalurilor de știri.

În total, au fost monitorizate zece instituții de presă: trei posturi de televiziune (Moldova 1, Pro TV, Publika TV – principalele buletine de știri) și șapte portaluri online (Unimedia.info, Jurnal.md, Deschide.md, Noi.md, Newsmaker.md, KP.md, Sputnik.md). Posturile TV au fost selectate în funcție de forma de proprietate – publică și privată, acoperire – națională și regională, audiența postului și a paginii web pe care sunt distribuite materialele TV. Și portalurile online, de limbă română și limbă rusă naționale, au fost selectate în baza câtorva criterii: difuzează știri și alt conținut informativ; plasează conținut informativ în fiecare zi; oferă utilizatorilor spațiu pentru comentarii.
 
Au fost analizate toate materialele şi comentariile care se referă la reprezentanții grupurilor etnice și ai altor grupuri vulnerabile la discriminare și discurs instigator la ură:  persoane refugiate/migranți, minorități sexuale, persoane cu dizabilități fizice și psihosociale. De asemenea, au fost analizate materialele care s-au referit la subiecte din UTA Gagauz Yeri și regiunea transnistreană.
 
În raport au fost incluse mai multe recomandări. Printre acestea, mass-media ar trebui să includă în agenda lor subiecte originale privind diversitatea, minoritățile și drepturile omului. Subiectele ar trebui tratate în profunzime, oferind publicului cât mai multă informație despre tematica abordată. Totodată, instituția de reglementare a audiovizualului ar trebui să monitorizeze constant modul în care minoritățile și drepturile omului sunt respectate de către radiodifuzori, să-i încurajeze să respecte și Codul deontologic, și Codul serviciilor media audiovizuale.
 
Raportul a fost realizat cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE. Acest sprijin nu prevede aprobarea de către Misiune a conținutului, prezentării grafice sau a modului de expunere a informației și opiniilor ce se conțin în publicație.