Eşti aici

Cum poți beneficia de concediu pentru îngrijirea unui membru bolnav al familiei

30 August 2019
2204 afişări
Întrebare: Vreau să știu daca pot solicita redacției unde activez suspendarea contractului individual de muncă pentru un termen de două luni, deoarece îngrijesc de mama bolnavă. Mă interesează la ce articole din Codul muncii trebuie să fac trimitere în cerere.
 
Răspuns: Pentru aceasta, este necesar să depuneți o cerere în baza art. 78 alin. (1) lit.b), la care, în mod obligatoriu, trebuie să anexați certificatul medical care confirmă necesitatea îngrijirii bolnavului de către o altă persoană.

Durata concediului pentru îngrijirea unui membru bolnav al familiei poate fi de până la doi ani.

În principiu, angajatorul nu are dreptul să refuze satisfacerea unei astfel de cereri în situația în care veți prezenta toate actele confirmative.

În cazul în care acesta refuză să vă acorde concediul solicitat, puteți contesta răspunsul său în instanța de judecată, în condițiile prevederilor art. 354-356 din Codul muncii al Republicii Moldova.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.