Răspuns: Potrivit legislației actuale, sesizările anonime nu sunt examinate. Această măsură a fost introdusă de către legiuitor, deoarece persoana care face un denunț referitor la comiterea unor abateri, abuzuri, infracțiuni sau contravenții, după caz, trebuie preîntâmpinată că poartă răspundere penală pentru denunț sau plângere falsă (art. 311 Cod penal).
Totodată, în cazul în care acuzațiile aduse persoanei împotriva căreia s-a depus plângerea nu se vor confirma, aceasta ar avea dreptul la repararea prejudiciului moral, pe motiv ca i s-a adus atingere demnității, onoarei și reputației profesionale. Prin urmare, ea trebuie să cunoască persoana care a scris denunț pe numele său.
De asemenea, există și cazuri când denunțurile sau plângerile sunt false, un fel de „glume” proaste, lipsite de răspundere. Examinarea lor ar periclita munca instituțiilor de drept și le-ar cauza prejudicii, inclusiv de ordin material, de aceea poliția de obicei reacționează doar în cazuri excepționale, cum ar fi alertă cu bombă în locurile publice sau altele. În aceste cazuri însă persoanele care au făcut astfel de anunțuri false sunt detectate și sancționate conform legii.
Păstrarea anonimatului de către organele de drept este imposibilă și din considerentul că într-un eventual litigiu în fața instanței de judecată, părțile oricum vor fi citate. În cazul în care persoana dispune de anumite informații, va fi citată/audiată în calitate de martor.
Totuși, în afara organelor de drept, să știți că există anumite instituții care pot păstra confidențialitatea petiționarilor care adresează plângeri împotriva unei structuri. De exemplu, dacă un salariat depune o plângere împotriva companiei la care lucrează, Inspecția muncii îi poate asigura anonimatul.
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.