Eşti aici

Funcționarii din APL au aflat de ce solicitarea de informație nu trebuie confundată cu petiția

12 Noiembrie 2019
1248 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă ciclul de lecții la Academia de Administrare Publică (AAP) privind accesul la informație și transparența procesului decizional. În cadrul celui de al doilea curs, prezentat luni, 11 noiembrie, de către instructorii Tatiana Puiu, expertă în legislația media, reprezentanta Freedom House în Moldova, și jurnalistul RISE Moldova Nicolae Cușchevici, au fost instruiți funcționari debutanți de nivelul administrației publice locale.
 
Participanții la program au adresat multe întrebări privind problemele cu care se confruntă în activitatea zilnică: înregistrarea cererilor de acces la informație și de prelucrare a acestora, formularea răspunsurilor la solicitările de informație, termenele legale pe care trebuie să le respecte etc. De asemenea, ei au fost interesați și de alte aspecte: cum trebuie să arate o solicitare de informație, pentru a nu fi confundată cu o petiție; cum să procedeze în cazul în care unii reprezentanți ai presei scot din context informațiile pe care le obțin de la funcționarii publici sau când cineva intră fără permisiune în cabinetul lor, pentru a face înregistrări video-audio pe care apoi le distribuie în spațiul virtual... Audienții s-au interesat și ce sancțiuni pot fi aplicate față de persoanele care expediază în mod repetat cereri de acces la informație, complicându-le munca.
 
Cei doi instructori au oferit răspunsuri la toate întrebările funcționarilor. Aceștia au aflat că, în cazul solicitărilor de informație în probleme de interes public, este suficient ca cererile să conțină date generale despre jurnalist. Atunci însă când solicitantul cere anumite informații personale este necesar să indice și IDNP-ul. Referitor la scoaterea din context a informațiilor de către jurnaliști sau oricare alte încălcări din partea reprezentanților presei, la adresa funcționarilor publici, acestea pot fi contestate atât în cadrul redacțiilor, a Consiliului de Presă, cât și în instanța de judecată, în funcție de caz. Totodată, funcționarilor li s-a adus la cunoștință că ședințele grupurilor de lucru din diferite instituții de stat sunt publice. Deci, orice cetățean are acces liber la ele și poate face înregistrări video, cu excepția cazurilor care vizează viața privată a funcționarului public.
 
La fel, instructorii le-au explicat audienților în ce constă diferența dintre petiție și cerere, procedura de cerere-obținere a informațiilor, inclusiv a celor cu accesibilitate limitată; ce presupune dreptul de acces la informație vs viața privată; despre datele cu accesibilitate limitată și cele cu caracter personal; răspunderea contravențională pe care o poartă cei care încalcă dreptul de acces la informație. Funcționarii publici au fost informați și despre procesele de judecată cu instituțiile care au refuzat să ofere răspunsuri la solicitările de informație ale jurnaliștilor. 
 
Nelea Ciobanu, care activează în aparatul președintelui raionului Drochia, susține că acest curs a fost binevenit pentru ea. „Subiectele abordate mă ajută la consolidarea cunoștințelor, dezvoltarea abilităților și modelarea atitudinilor necesare pentru exercitarea eficientă a funcției publice. De asemenea, am aflat ce informație trebuie să conțină pagina web a unei instituții publice”, ne-a spus participanta la curs.
 
Instruirea face parte dintr-un amplu ciclu de lecții, pe care CJI le va organiza la AAP, în urma unui acord de colaborare semnat în septembrie curent. Scopul activităților este de a crește gradul de cunoștințe al funcționarilor publici de toate nivelele, pentru o înțelegere mai bună a legislației media și de a depăși actualele probleme cu care se confruntă jurnaliștii în relațiile cu aceștia. Alte cursuri de instruire vor fi organizate la începutului anului următor.

Acest curs a fost desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova" (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.