Eşti aici

Expoziția World Press Photo – 2019 a fost inaugurată la Chișinău: „Publicul are șansa de a se conecta la realități din diferite colțuri ale lumii”

21 Noiembrie 2019
1719 afişări
La Chișinău a fost lansată a treia ediție a prestigioasei expoziții internaționale World Press Photo, organizată de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Evenimentul a avut loc joi, 21 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
 
La lansarea expoziției World Press Photo, desfășurată sub genericul „Istorii care contează”, au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău, jurnaliști, fotografi, studenți.
 
Șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, Floris van Eijk, a menționat că în fiecare an Fundația World Press Photo organizează expoziția pentru a premia fotografii din întreaga lume pentru cele mai bune imagini care au contribuit la dezvoltarea jurnalismului vizual. „Anual, expoziția călătorește în întreaga lume și suntem bucuroși să o aducem pentru a treia oară la Chișinău. Istoriile din spatele acestor fotografii sunt adevărate, nu au fost manipulate, iar imaginile nu au fost retușate”, a evidențiat Floris van Eijk,  precizând că prin organizarea acestei expoziții la Chișinău, ambasada susține libertatea presei și accesul la informație în Republica Moldova.
 
Anita Awolaja, reprezentanta Fundației World Press Photo, Olanda, a precizat că din anul 1955, când a avut loc prima ediție a acestei expoziții, scopul Fundației World Press Photo a rămas același: de a promova jurnalismul vizual și de a împărtăși unui public larg poveștile din spatele imaginilor. „În ultimul an, am constatat că la scară globală libertatea presei este tot mai amenințată, iar jurnaliști din întreaga nu se simt în siguranță. Fundația World Press Photo continuă să lupte pentru libertatea presei, oferind jurnaliștilor o platformă pentru a documenta istoriile care contează. Deși imaginile sunt diferite, singura temă care iese în evidență în acest an este rezistența manifestată de oamenii din întreaga lume. În fața unor provocări extraordinare, aceștia continuă să găsească modalități pentru a-și trăi viața fericit și în libertate”, a spus Anita Awolaja.

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, a evidențiat faptul că expoziția este nu doar prestigioasă, dar și importantă.  „Când spun importantă nu mă refer doar la valoarea acesteia pentru breasla fotoreporterilor, ci și pentru publicul larg. World Press Photo s-a gândit nu doar la promovarea libertății de exprimare prin intermediul imaginilor, dar și la publicul larg cărora să li se ofere șansa de a se conecta la realități din diferite colțuri ale lumii. Sunt fotografii diferite care ne spun poveștile anului 2018, unele reușind să ne șocheze, iar altele să ne sensibilizeze. Ne bucurăm că am avut și în acest an oportunitatea de a aduce expoziția la Chișinău”, a spus Nadine Gogu.
 
Fotojurnalistul Nicolae Pojoga a ținut să menționeze că în lume există în jur de 500 de concursuri internaționale de fotografie. „În opinia mea, World Press Photo rămâne a fi cel mai bun. Este un fel de Oscar, dacă ar fi să comparăm fotografia cu cinematografia. Dincolo de această constatare, vreau să spun că ceea ce se întâmplă în lume se întâmplă, de fapt, peste tot. Anterior, priveam aceste fotografii ca fiind de pe altă planetă. Acum, constat că ele sunt de pe planeta unde trăim cu toții”, a concluzionat Nicolae Pojoga.
 
Expoziția World Press Photo 2019 include 140 de fotografii care surprind realități și evenimente majore care au marcat omenirea, fiind realizate pe parcursul anului 2018 în diferite țări ale lumii.
 
Premiul World Photo of the Year a ajuns în acest an la fotograful american John Moore. Acesta a surprins o  fetiță din Honduras, Yanela Sanchez, plângând în timp ce ea și mama ei, Sandra Sanchez sunt arestate de ofițerii de frontieră americani în McAllen, Texas, SUA, pe 12 iunie.  Sandra Sanchez a călătorit împreună cu fetița ei timp de o lună prin America Centrală și Mexic înainte de a ajunge în SUA pentru a cere azil politic. Întrucât administrația Trump anunțase o politică de toleranță zero la graniță, imigranții prinși în timp ce încercau să intre ilegal în țară puteau fi urmăriți penal. În consecință, mai mulți părinți aflați în această situație au fost reținuți de autorități și despărțiți de copiii lor, fiind trimiși adesea în centre de detenție diferite. După ce fotografia a făcut înconjurul lumii, Serviciul de protecție vamală și de frontieră al SUA a declarat că Yanela și mama ei nu se numărau printre cele câteva mii de persoane, părinți și copii despărțiți de autoritățile americane. În cele din urmă, protestele masive declanșate de această  controversata practică l-au determinat pe președintele Donald Trump să o retragă,  pe 20 iunie.
 
Fotografiile câștigătoare au fost selectate dintr-un total de 78,801 de lucrări, realizate de 4,738 de fotografi din 129 de ţări. Juriul a nominalizat 43 de fotografi din 25 de țări: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Egipt, Franța, Germania, Ungaria, Iran, Italia, Mexic, Olanda, Norvegia, Filipine, Portugalia, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Siria, Turcia, Marea Britanie, SUA și Venezuela. Din numărul total al acestora, 14 fotografi sunt femei (32%), o creștere semnificativă față de anul 2018, când doar 12% dintre fotografii nominalizați au fost femei.
 
Expoziția anuală internațională World Press Photo este itinerantă în întreaga lume. Aceasta este montată în aproape 100 de spații din circa 45 de țări și este vizitată de peste 4 milioane de persoane la fiecare ediție. Înainte de a ajunge la Chișinău, expoziția a fost organizată la New York, Napoli, Vitoria-Gasteiz, Chicoutimi, Maastricht, Valencia, Guayaquil, Gavoi, Maia Taipei, Paris, Amsterdam, Oldenburg, Washington DC etc.  
 
Prima ediție a World Press Photo a avut loc în anul 1955, când un grup de fotografi olandezi a organizat un concurs pentru a-și expune lucrările în fața unei audiențe internaționale. Pe parcursul anilor, aceasta a devenit una dintre cele mai prestigioase competiții de fotografie și jurnalism vizual din lume.
 
La Chișinău, publicul larg este invitat să descopere istoriile din spatele celor 140 de fotografii la Muzeul Național de Istorie, începând cu data de 23 noiembrie și până pe 12 decembrie 2019.
 
În Republica Moldova, expoziția a fost desfășurată în premieră în anul 2017.
 
Evenimentul este organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.