Eşti aici

14 momente din viața ȘSAJ, la cea de-a 14-a promoție

22 Noiembrie 2019
1508 afişări
Continuăm să răsfoim cele mai interesante pagini scrise de CJI în istoria sa de 25 de ani. De această dată, vrem să vă povestim altfel despre Școala de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ), unul dintre proiectele rezistente în timp, care a pregătit zeci de tineri pentru a face o carieră în jurnalism. Chiar dacă ați crezut până acum că știți totul despre ȘSAJ, s-ar putea ca unele informații să vă surprindă.
  • Școala de Studii Avansate în Jurnalism este un proiect inițiat în cooperare cu Școala de Jurnalism din Missouri (SUA) și Centrul de Formare Profesională a Jurnaliștilor din Paris (Franța).
  • Înainte de a deschide ȘSAJ, directoarea de atunci a CJI, Corina Cepoi, a studiat cum sunt instruiți jurnaliștii în Statele Unite ale Americii și în unele țări europene. Astfel, la elaborarea conceptului Școlii s-a ținut cont de standardele internaționale din domeniu.

Corina Cepoi
 
  • Prima promoție a ȘSAJ a fost lansată în anul de studii 2006-2007 și a avut 18 absolvenți, un număr record. Până în prezent, 178 de tineri au absolvit Școala.

Prima promoție ȘSAJ 2006-2007.

 
  • Promoția cu cele mai multe angajări în media este cea din anul de studii 2009-2010, când 86 la sută dintre absolvenți au început o carieră în jurnalism.
  • Poate nu știați, dar și instructorii de la ȘSAJ sunt... instruiți. Chiar dacă majoritatea lor sunt cunoscuți în media drept persoane profesioniste, CJI organizează pentru ei cursuri în formatul Training of Trainers (ToT), atât în țară, cât și peste hotare, unde învață cum să le transmită tinerilor secretele meseriei.

Instructorii la instruire.

 
  • Deja cunoașteți că la ȘSAJ sunt admiși doar tineri care au absolvit o instituție de învățământ superior. Începând cu anul 2019, însă, în premieră, cursurile pot fi frecventate gratuit și de către jurnaliști, dacă aceștia sunt interesați de anumite subiecte. Spre deosebire de studenți, jurnaliștii au frecvență liberă și nu primesc diplome de absolvire.
  • Pe lângă lecțiile propriu-zise, de jurnalism, studenții ȘSAJ beneficiază de cursuri gratuite de limbă engleză, iar de două ori pe săptămână frecventează un curs de cultivare a limbii române. La fel, ei participă la numeroase training-uri privind securitatea în spațiul online, noile media, fact-checking, modele de business ș.a.
Cursul de română, cu instructoarea Cristina Mogîldea.
  • Mai mulți tineri care au absolvit ȘSAJ au reușit să se afirme în jurnalism și chiar să câștige concursuri naționale și internaționale. Printre aceștia sunt Diana Răilean, Liliana Barbăroșie, Anatolie Eșanu, Liliana Botnariuc, Natalia Ghețu, Natalia Sergheev, Polina Cupcea, Nicolae Cușchevici, Anastasia Nani, Lilia Zaharia, Cristian Jardan, Angela Zaharova, Alla Ceapai, Veronica Gherbovețchi, Olga Bulat, Tamara Grejdeanu, Piotr Garciu, Mihai Avasiloaie, Dumitru Pelin, Irina Baxan, Iurii Botnarenco ș.a.
  • Trei absolvente ale ȘSAJ din promoția 2018-2019 (Corina Șeremet, Hristina Urîtu și Maria Tanasiev) au fost câștigătoare la Hackathonul de media Puterea a cincea, ediția 2019, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Tinerele au elaborat aplicații multimedia ce facilitează interacțiunea dintre jurnaliști și cameramani, specialiști IT.
  • Oameni și Kilometri”, un proiect fondat în 2016 de către  absolvenții ŞSAJ Polina Cupcea și Nicolae Cușchevici a fost recunoscut drept „Cel mai bun proiect media”, lansat cu ocazia a 10 ani de activitate a ȘSAJ. Câștigătorul a fost anunțat în cadrul Galei Presei, organizată de CJI și Comitetul pentru Libertatea Presei.

Polina Cupcea, „Oameni și Kilometri”. FOTO: Sandu Tarlev
 
  • Pe parcursul anului de studii, tinerii care învață la ȘSAJ au și deplasări peste hotare. Ei au vizitat RISE România, DIGI 24, Radio România, AGERPRES, PRO TV București, Ziare.com, Adevărul Holding, Radio Europa FM ș.a. În derulare în aceste zile este proiectul „Europa în vizor: Rețeaua moldo-germană de jurnaliști în schimb de experiență”, inițiat de ȘSAJ în parteneriat cu Deutsche Gesellschaft e. V. din Berlin.
  • Clubul de discuții este un alt proiect care își propune să extindă orizonturile tinerilor. În cadrul clubului, studenții au ocazia să discute live cu diplomați, politicieni, persoane publice. Invitații Clubului de discuții au fost  ambasadorii UE la Chișinău,  ambasadorii României, Slovaciei, Suediei, Poloniei în R. Moldova, reprezentanți ai Ambasadei SUA, experți de la Freedom House, analiști politici etc.

Șeful Delegației UE la Chişinău, Peter Michalko

 
  • De-a lungul anilor, ȘSAJ a fost vizitat de jurnaliști celebri, între care Marek Miller, membru al echipei Google News Lab, Polonia, Jack Ronald, jurnalist american, Charles Haquet, senior editor la publicația franceză „L'Express”, Yuri Goligorsky, jurnalist londonez, Alex Nedea, jurnalist la Recorder, România, Aistė Žilinskienė, directoarea Asociației Media Online, Lituania, Gunnel Bergström, Maria Dahmén și Åsa Sjöström, jurnaliste suedeze și alții. 
  • Actuala promoție a ȘSAJ, a 14-cea la număr, este privilegiată, într-un fel, de faptul că în incinta Școlii a fost deschis un Media Hub. E locul, unde nu doar studenții, dar și jurnaliștii pot veni, pentru a iniția discuții la o cafea, sau, pur și simplu, pentru a-și aduce gândurile în ordine.