Eşti aici

Fotografiile nominalizate pentru Premiul World Photo of the Year. Vezi care sunt istoriile din spatele acestora

02 Decembrie 2019
937 de afişări

În fiecare an, Fundația World Press Photo din Olanda desemnează Fotografia Anului în cadrul Concursului internațional de fotografie World Press Photo. În 2019, fotografia câștigătoare a fost selectată dintr-un număr de șase imagini nominalizate pentru acest premiu prestigios.
 
Vă prezentăm, în continuare, istoriile ce stau în spatele celor șase imagini.
 

John Moore
SUA, Getty Images   


Premiul World Photo of the Year a ajuns în acest an la fotograful american John Moore. Acesta a surprins o  fetiță din Honduras, Yanela Sanchez, plângând în timp ce ea și mama ei, Sandra Sanchez sunt arestate de ofițerii de frontieră americani în McAllen, Texas, SUA, pe 12 iunie.  Sandra Sanchez a călătorit împreună cu fetița ei timp de o lună prin America Centrală și Mexic înainte de a ajunge în SUA pentru a cere azil politic. Întrucât administrația Trump anunțase o politică de toleranță zero la graniță, imigranții prinși în timp ce încercau să intre ilegal în țară puteau fi urmăriți penal. În consecință, mai mulți părinți aflați în această situație au fost reținuți de autorități și despărțiți de copiii lor, fiind trimiși adesea în centre de detenție diferite. După ce fotografia a făcut înconjurul lumii, Serviciul de protecție vamală și de frontieră al SUA a declarat că Yanela și mama ei nu se numărau printre cele câteva mii de persoane, părinți și copii despărțiți de autoritățile americane. În cele din urmă, protestele masive declanșate de această  controversata practică l-au determinat pe președintele Donald Trump să o retragă,  pe 20 iunie.
 
Mohammed Badra
Siria, European Pressphoto Agency

 
În februarie 2018, oamenii din Ghouta de Est,  una dintre ultimele enclave rebele din războiul din Siria, situată  în apropiere de Damasc, se aflau sub asediul forțelor guvernamentale deja de cinci ani. În timpul ofensivei finale, Ghouta de Est a fost atacată cu rachete și bombardată, iar conform unor surse, pe 25 februarie 2018, în localitatea al-Shifunieh a avut loc un atac chimic.. Organizația Medicina fără frontiere (Médecins Sans Frontiѐres) a înregistrat 4.829 de răniți și 1.005 morți între 18 februarie și 3 martie.
 
Fotografia nominalizată reprezintă trei bărbați și un copil victime ale unui atac cu clor, despre care se presupune că ar fi avut loc în al-Shifunieh în acea zi.

Catalina Martin-Chico
Franța/ Spania

 
De la semnarea unui acord de pace între guvernul columbian și mișcarea rebelă FARC în 2016, natalitatea a crescut vertiginos în rândul femeilor care făcuseră parte din forțele de gherilă. A rămâne gravidă era considerat incompatibil cu viața de gherilă. Femeile erau obligate să pună războiul pe primul loc înaintea copiilor, lăsându-și bebelușii cu rudele sau, după spusele unora, suferind avorturi forțate, o acuzație pe care FARC o neagă.
 
Poza o arată pe Yorladis, gravidă pentru a șasea oară, după ce precedentele cinci sarcini fuseseră întrerupte în timpul anilor petrecuți de ea în FARC.
 
Marco Gualazzini
Italia, Contrasto


O criză umanitară se derulează în bazinul Ciad, provocată de o combinație de conflicte politice și factori de mediu. Lacul Ciad, un ecosistem esențial pentru 40 de milioane de oameni, a scăzut cu 90% în ultimii 60 de ani din cauza secetei, a defrișărilor de pădure și a gestionării defectuoase a irigațiilor. Ocupații tradiționale, precum pescuitul, au fost afectate, iar lipsa apei a provocat conflicte. Gruparea jihadistă Boko Haram, care este activă în regiune, atât profită, cât și contribuie de pe urma greutăților și a foametei cu care se confruntă populația. Gruparea folosește satele din zonă ca bază de recrutare, iar conflictul prelungit a dislocat 2,5 milioane de oameni, exacerbând penuria de mâncare.
 
Fotografia reprezintă un băiat orfan, care trece pe lângă un perete cu imaginile unor  lansatoare de grenade propulsate de rachete, în Bol.
 
Chris McGrath
Australia, Getty Images

 
Un bărbat neidentificat încearcă să îi țină în spate pe jurnaliști pe 15 octombrie 2018, în timpul sosirii anchetatorilor saudiți la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, Turcia, pe fundalul reacției internaționale provocate de dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi. Fiind  critic al regimului saudit, Khashoggi dispăruse pe 2 octombrie, după o vizită la consulat unde vroia să obțină niște documente. După săptămâni de zvonuri și dezinformări, regimul de la Riyadh a anunțat că  acesta fusese ucis accidental în timpul unei altercații. Autoritățile turce și CIA au susținut că jurnalistul fusese ucis de agenți secreți saudiți, cu concursul regimului din Arabia Saudită.
 
Brent Stirton
Africa de Sud, Getty Images

 
Petronella Chigumbura (30 de ani), membră a unei unități feminine de anti-braconaj, numită Akashinga, participă la un antrenament pentru operațiuni de camuflaj în Arcul natural Phundundu din Zimbabwe. Akashinga (Curajoasele) este un echipaj de brigadieri silvici înființat ca un model de conservare alternativ. Își propune să lucreze alături de populațiile locale, mai degrabă decât împotriva lor, pentru beneficiul pe termen lung al comunităților și al mediului. Akashinga reunește femei din medii defavorizate, contribuind la emanciparea lor, oferindu-le slujbe și ajutându-i pe localnici să beneficieze în mod direct de pe urma conservării mediului. Alte strategii, precum folosirea taxelor din vânătoarea de trofee pentru a finanța conservarea, au fost criticate pentru impunerea unor soluții din exterior și desconsiderarea nevoilor localnicilor.
 
Expoziția internațională World Press Photo poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie până pe 12 decembrie 2019. 

Evenimentul este organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.