Eşti aici

Au fost lansate proiectele câștigătoare ale Hackathonului media, ediția 2019: Acestea oferă jurnaliștilor instrumente multimedia noi, care le pot facilita activitatea

26 Noiembrie 2019
1471 de afişări
Echipele câștigătoare ale celei de-a cincea ediții a Hackathonului  media „Puterea a cincea” și-au lansat aplicațiile multimedia menite să faciliteze interacțiunea dintre jurnaliști și consumatorii de media. Evenimentul s-a desfășurat pe 22 noiembrie în incinta Media Hub.
 
În cadrul Hackathonului, desfășurat în perioada 28-30 iunie 2019 la Chișinău, participanții au fost încurajați să creeze instrumente şi aplicații multimedia, care să prezinte materialele jurnalistice într-un format atractiv şi interactiv pentru cititori. Patru echipe câștigătoare au fost premiate cu câte 4250 de dolari fiecare pentru a-și dezvolta proiectele pe parcursul a patru luni.
 
Echipa „Hai să încercăm” a lansat o aplicație care descifrează în text înregistrările audio și video în limba română. Aplicația Voice2Text (https://v2t.md/) permite încărcarea fișierului audio sau video și transformarea acestuia în text. „Necesitatea creării instrumentului a pornit de la nevoia noastră, a jurnaliștilor, de a descifra emisiuni, sincroane, interviuri, live-uri. Aplicația pe care am creat-o va ajuta jurnaliștii să economisească timpul pentru descifrări”, a explicat importanța noului instrument, jurnalista Veronica Gîdei. La moment, acuratețea traducerii este de circa 60 la sută, însă în următoarea perioadă echipa își propune să ridice nivelul de acuratețe al descifrărilor cu cel puțin 20 procente.
 
Echipa START a creat un instrument multimedia, care presupune îmbinarea între audio, sunet și video. „Site-ul www.audiopress.org,  pe care l-am creat, oferă opt posibilități de aranjare a elementelor enumerate în articolele multimedia, astfel încât acestea să devină mai atractive. Astfel, banda audio din articolele multimedia poate fi înlocuită cu un element interactiv”, a spus Corina Șeremet, una dintre autoarele noului instrument.

Echipa Locals a dezvoltat platforma Media Karma (https://mediakarma.digital) pentru a facilita interacțiunea dintre jurnaliști, cameramani, tehnicieni, specialiști IT și a crea împreună conținut multimedia. „Platforma este destinată instituțiilor media și ONG-urilor care își propun să creeze conținut multimedia și necesită serviciile unor designeri, fotografi, cameramani etc. Persoanele interesate, instituțiile media și ONG-urile, pe de o parte, și contributorii, pe de altă parte, se vor putea înregistra pe această platformă și, la necesitate, se vor găsi unii pe alții pentru a crea conținut multimedia de calitate”, a explicat conceptul funcționării noii platforme jurnalista Ana Dubeli, membra echipei Locals. 
 
Echipa LABS 42 a elaborat aplicația MMENTS (mments.netlify.com), care moderează comentariile necenzurate sau pe cele ce incită la ură. „Mai multe companii media și-au dezactivat rubrica de comentarii de pe site, pe motiv că o bună parte dintre acestea sunt necenzurate și nu pot fi moderate. Prin urmare, fobia de astfel de comentarii ne-a motivat să creăm un instrument care are la bază inteligența artificială și ajută la moderarea comentariilor. Aplicația noastră se numește MMENTS. Comentariul este trecut prin rețeaua neuronală, iar atunci când conține cuvinte necenzurate, atac la autor sau la alte persoane, este automat blocat”, a menționat Vadim Rusu, unul dintre autorii aplicației. Pentru moment, noua aplicație poate detecta doar comentariile în limba engleză.
 
A cincea ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea” a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK Aid și implementat de Internews în Moldova.