Eşti aici

World Press Photo, categoria Mediu. Imagini care vorbesc despre realitățile în care trăim

05 Decembrie 2019
1296 de afişări
Problemele de mediu continuă să trezească interesul fotografilor din întreaga lume. Vă invităm să faceți cunoștință cu cei trei câștigători ai Concursului World Press Photo la categoria Mediu, Singles.
 
Mediu Premiul 1
Nominalizat, World Press Photo of the Year
Brent Stirton
Africa de Sud, Getty Images
 

Petronella Chigumbura (30 de ani), membră a unei unități feminine de anti-braconaj, numită Akashinga, participă la un antrenament pentru operațiuni de camuflaj în Arcul natural Phundundu din Zimbabwe. Akashinga (Curajoasele) este un echipaj de brigadieri silvici înființat ca un model de conservare alternativ. Își propune să lucreze alături de populațiile locale, mai degrabă decât împotriva lor, pentru beneficiul pe termen lung al comunităților și al mediului. Akashinga reunește femei din medii defavorizate, contribuind la emanciparea lor, oferindu-le slujbe și ajutându-i pe localnici să beneficieze în mod direct de pe urma conservării mediului. Alte strategii, precum folosirea taxelor din vânătoarea de trofee pentru a finanța conservarea, au fost criticate pentru impunerea unor soluții din exterior și desconsiderarea nevoilor localnicilor.
 
Mediu Premiul 2
Wally Skalij
Statele Unite, Los Angeles Times
 
Cai evacuați sunt legați de un stâlp, în timp ce fumul provocat de un incendiu de pădure se ridică deasupra lor pe Zuma Beach din Malibu, California, SUA, pe 10 noiembrie. În 2018, sezonul de incendii de pădure din California a fost cel mai mortal și distructiv din istorie, arzând o suprafață de peste 676.000 de hectare. În timp ce oamenii de știință au spus că efectele schimbării climatice au cauzat dezastrul, președintele american Donald Trump a dat vina pe silvicultori.
 
Mediu Premiul 3
Mário Cruz
Portugalia
 
Un copil care colectează materiale reciclabile stă întins pe o saltea înconjurată de gunoaiele care plutesc pe râul Pasig, în Manila, Filipine. Râul Pasig a fost declarat mort din punct de vedere biologic în anii 90, din cauza unei combinații de poluare industrială și deversarea deșeurilor de comunitățile din jur, care trăiau fără o infrastructură sanitară adecvată. Un raport din 2017 al Nature Communications a numit râul Pasig în topul celor mai poluate 20 de râuri din lume, depozitând până la 63.700 de tone de plastic în ocean în fiecare an. Deși se fac eforturi de a curăța râul, recunoscute de un premiu internațional în 2018, în unele părți densitatea deșeurilor este atât de mare încât poți păși pe ele.
 
Expoziția internațională World Press Photo poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie până pe 12 decembrie 2019. 

Evenimentul este organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.