Eşti aici

FOTO, VIDEO // Istoria „Mărului CJI” povestită de autorul trofeului

13 Decembrie 2019
1702 afişări
La fel ca și mărul biblic, mărul lui Newton sau mărul mușcat al lui Steve Jobs, „Mărul CJI” are o istorie în spatele său.

Trofeul este creația jurnalistului Vasile Botnaru, directorul Radio Europa Liberă Chişinău – lui îi aparțin atât ideea, cât și designul. Pe parcursul anilor, mărul a fost confecționat din diferite materiale. La început era din sticlă, iar jurnaliștii l-au numit „Mărul de cristal”. Apoi, s-a găsit un material mai rezistent, cel de bronz, iar jurnaliștii i-au zis „Mărul de aur”. Totuși, principalul element din design, săgeata, care străpunge mărul, a rămas neschimbat.

De ce un măr străpuns de săgeată? Pentru că jurnalismul ca profesie este bătăios și ar trebui să țintească în tot felul de nedreptăți. „Mărul a apărut ca urmare a ideii de exactitate, de operativitate... Pentru că meseria jurnaliștilor presupune o săgeată care să lovească în țintă, fără prea multă ezitare, dar cu foarte multă măiestrie”, explică Vasile Botnaru. Mesajele care se transmit în jurul acestei săgeți sunt concentrare maximă, responsabilitate, acuratețe și alte calități proprii jurnalistului.

Dacă ar fi să schimbăm ceva în designul mărului străpuns de săgeată, o idee ar fi ca pe el să fie înscris și numele „țintașului”, susține Vasile Botnaru: „Dacă aș dezvolta, aș scrie neapărat numele, instituția de presă. Deși nici pe Oscar nu scrie nimic, dar pentru mine acesta este un lucru foarte important, pentru că în ziua de azi un jurnalism autentic este tot mai unic. Jurnalism de duzină în piață este cât vrei, dar jurnalism de calitate, care să țintească și, mai ales, să nu rănească, nu prea există”.

Pe parcursul celor 25 de ani, de când a devenit trofeul Galei anuale a presei, organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei, „Mărul CJI” a fost „ochit” de circa 250 de ori, de către cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova.