Eşti aici

ONG-urile de media cer MAI să investigheze acțiunile de intimidare a jurnaliștilor de către persoane anonime

31 Decembrie 2019
1506 afişări
Organizațiile neguvernamentale de media sunt îngrijorare de acțiunile unor persoane anonime care intimidează jurnaliștii și redacțiile acestora și solicită Ministerului Afacerilor Interne să identifice aceste persoane și să le sancționeze în conformitate cu legislația în vigoare.  

Astfel, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), Cornelia Cozonac, a recepționat o scrisoare în care este intimidată și amenințată cu răfuiala fizică, prin utilizarea unui limbaj licențios. Persoana care a trimis scrisoarea a semnat cu numele jurnalistei Elena Băncilă. Într-un alt caz recent, o scrisoare care conținea DVD-uri care conțineau diferiți viruși, a fost expediată redacțiilor Ziarul de Gardă și portalului Deschide.md de pe adresa CIJM. De această dată, persoana care a expediat scrisoarea de asemenea a semnat cu numele altei jurnaliste, Mariana Colun.

Precizăm că jurnalistele Cornelia Cozonac și Mariana Colun s-au adresat cu plângeri la poliție, în care susțin că datele cu caracter personal, cum ar fi numele, prenumele, adresele lor de serviciu au fost utilizate de către persoane necunoscute fără acordul lor, cu scopul de a „a infecta cu programe malițioase computerele din redacții și/sau pentru a altera integritatea informației”.

Acțiunile persoanelor anonime care au transmis scrisori de amenințare și DVD-uri cu viruși încalcă mai multe prevederi legale ale Codului penal, inclusiv art.177 – răspândirea cu bună-știință a informațiilor, ocrotite de lege fără consimțământul persoanei; art.349 – ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească; art.155 – ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească. La fel, Legea presei stabilește expres în alineatul (3) că statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile.

ONG-urile de media cer Ministerului Afacerilor Interne să identifice și să sancționeze persoanele care au acționat cu rea intenție, încercând să intimideze jurnaliștii și să cauzeze pagube redacțiilor instituțiilor media.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul  ”Acces-Info”
RISE Moldova