Eşti aici

CJI reia ciclul de instruiri pentru funcționarii publici debutanți privind transparența în procesul decizional și accesul la informație

11 Februarie 2020
974 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă și în 2020 ciclul de lecții la Academia de Administrare Publică (AAP) privind accesul la informație și transparența procesului decizional. În cadrul primului curs din acest an, desfășurat luni, 10 februarie, de către instructorii Tatiana Puiu, expertă în legislația media, reprezentanta Freedom House în Moldova, și jurnalistul RISE Moldova Nicolae Cușchevici, au fost instruiți 28 de funcționari debutanți de nivelul administrației publice centrale.

Participanții la program au aflat ce este o cerere de acces la informație și o petiție, cum le pot deosebi, modul în care trebuie făcută înregistrarea cererilor de acces la informație și prelucrarea acestora, formularea răspunsurilor la solicitările de informație, termenele legale pe care trebuie să le respecte etc. 

Instructorii au vorbit despre procedura de cerere-obținere a informațiilor, inclusiv a celor cu accesibilitate limitată; ce presupune dreptul de acces la informație în raport cu viața privată; despre datele cu accesibilitate limitată și cele cu caracter personal. Ambii experți au oferit exemple concrete, din propria experiență. Funcționarilor publici li s-a împărtășit din experiența CEDO referitor la cazul Guja vs. Moldova și altele, și li s-a vorbit despre procesele de judecată cu instituțiile care au refuzat să ofere răspunsuri la solicitările de informație ale jurnaliștilor, precum și despre posibilitatea de a fi sancționați contravențional de către organele MAI dacă nu vor oferi răspuns la solicitări. 

La final s-au organizat exerciții practice în grup, unde audienții au trebuit să decidă dacă oferă sau nu răspuns la modelele de cereri prezentate și să își argumenteze opțiunea.

Reamintim că instruirea face parte dintr-un amplu ciclu de lecții pe care CJI le va organiza la AAP, în urma unui acord de colaborare semnat în luna septembrie anul trecut. Scopul activităților este de a crește gradul de cunoștințe al funcționarilor publici de toate nivelurile pentru o înțelegere mai bună a legislației media și de a depăși actualele probleme cu care se confruntă jurnaliștii în relațiile cu aceștia. Alte cursuri de instruire urmează a fi organizate în lunile martie și mai.

Acest curs a fost desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova" (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.