Eşti aici

Cum este asigurat accesul presei la ședințele de judecată în contextul prevenirii răspândirii infecției cu virusul Covid-19?

13 Martie 2020
1438 de afişări
Întrebare: În zilele apropiate se va pronunța hotărârea pe un dosar de corupție, de interes public, ședință la care echipa noastră planifică să fie prezentă. Cunoaștem că hotărârile instanței se pronunță în ședințe publice, dar ne interesează cum se va asigura accesul în sediul judecătoriilor în contextul prevenirii răspândirii infecției cu Covid-19?

Răspuns: Ținând cont de situația epidemiologică din țară, tot mai multe instituții publice au luat măsuri privind micșorarea fluxului de persoane în sediile acestora. Instanțele de judecată nu sunt o excepție.

Consiliul Superior al Magistraturii a emis un comunicat prin care recomandă aplicarea unei serii de măsuri cu referire la organizarea activității instanțelor. Printre acestea se regăsește și restricționarea accesului persoanelor în sediile instanței. Prezența va fi permisă doar în baza citației. Prin urmare, accesul presei va fi limitat.

Măsurile au totuși caracter de recomandare. De aceea, vă sugerăm să luați legătura cu serviciul de presă al judecătoriei la care intenționați să mergeți sau, dacă un responsabil pe presă lipsește, cu cancelaria, pentru a preciza informația referitor la accesul presei în cadrul ședințelor.

Recomandarea vine în contextul în care, de exemplu, Judecătoria Chișinău, a anunțat printr-un comunicat că, printe alte măsuri, a luat decizia să limiteze programul de lucru cu publicul în instanțe prin suspendarea, după necesitate, a unor ședințe de judecată și/ori amânarea dosarelor care nu sunt urgente, fixarea anumitor intervale orare și accesul etapizat al participanților în sălile destinate desfășurării ședințelor judiciare sau alte încăperi speciale ale instanțelor. La fel, s-a anunțat că a fost luată măsura de evitare a prezenței neesențiale și inutile a altor persoane în incinta sediilor Judecătoriei Chișinău.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.