Eşti aici

Mass-media vs. Covid-19 // Celula de criză a jurnaliștilor, pentru transparență și acces „sănătos” la informație

10 Aprilie 2020
3030 de afişări
Starea de urgență introdusă de autorități în contextul pandemiei Covid-19 înseamnă pentru jurnaliști nu doar muncă în condiții speciale de securitate, dar și acces restricționat la informația de interes public, și lipsă de transparență. În ultimele câteva săptămâni,  noi, echipa Centrului pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova, am apreciat felul în care mulți dintre colegii noștri au continuat să-și facă munca în aceste condiții, deloc ușoare. Pe de altă parte, am urmărit cu îngrijorare felul în care autoritățile au luat decizii care vin să limiteze sau să îngrădească accesul la informație, în defavoarea cetățenilor. Timp de câteva săptămâni, demnitarii au comunicat unilateral și au acceptat selectiv invitațiile la emisiunile posturilor de televiziune. Astfel, mulți dintre colegii noștri nu au posibilitate să adreseze autorităților întrebări care să ofere claritate asupra problemelor majore ce ne vizează pe toți.

Credem că este momentul să le reamintim demnitarilor și funcționarilor că rolul jurnaliștilor e să servească interesul public, să informeze cetățenii prezentând faptele corect și echidistant, din diverse perspective, dar și să tragă semnale de alarmă atunci când informațiile oficiale nu sunt suficiente și nu informează  complet.  Este momentul să le cerem autorităților să fie mai deschise și mai transparente, să-i trateze de o manieră egală  pe jurnaliști, indiferent de instituția media pe care o reprezintă.

Pentru a coordona mai bine acțiunile noastre comune, Centrul pentru Jurnalism Independent a creat o celulă de criză a jurnaliștilor prin care vom semnala cazurile de îngrădire a accesului la informație, a libertății de exprimare sau a dreptului de a informa și vom pune presiune pe autorități ca să asigure  respectarea drepturilor jurnaliștilor.
Colegi, vă îndemnăm să vă alăturați celulei, ca să identificăm împreună aceste cazuri și, în interes public, să întreprindem acțiuni comune pentru a le soluționa.

Prima acțiune pe care o lansăm în cadrul acestei celule este adresarea unei solicitări comune către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prin care cerem ca instituția să organizeze săptămânal conferințe de presă, în regim online, cu participarea jurnaliștilor. Lista semnatarilor este deschisă până luni, 13 aprilie, atunci când vom expedia solicitarea la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Contacte: info@ijc.md, ngogu@ijc.md, anani@ijc.md

Nr. de telefon - 078803017